L’Aparador de Nadal

VilaWeb
Redacció
24.12.2019 - 05:12
Actualització: 24.12.2019 - 12:12

La secció de llibres de la revista Mètode proposa, a cada edició, una tanda de lectures científiques que hem trobat interessants per als nostres lectores i lectores. A banda de les ressenyes elaborades pels nostres col·laboradors i de la lectura essencial –normalment a càrrec d’algun membre de la redacció–, en aquesta secció de la revista sempre trobareu l’Aparador de llibres, que introdueix breument les novetats editorials més recents en matèria de divulgació científica. A partir de gener, l’Aparador es trasllada també a la web de Mètode, i mensualment us oferirem un recull de les últimes propostes editorials. Per a inaugurar-la, us oferim aquest Aparador de Nadal, amb aquest seguit de títols que ens han sorprès aquest any. Bona lectura!

Gener

Biònica: Imitant la natura
CARLES MARSE i EDUARD MARTORELL
Cossetània edicions. Valls, 2019. 56 pàgines.

Les ales dels insectes, l’ecolocalització de les rates penades, les ventoses dels polp, les potes excavadores dels talps, les armadures dels insectes coleòpters, la textura de les fulles… Al llarg dels segles, la tecnologia producte de la inventiva humana s’ha vist fortament inspirada elements de la natura com els ja esmentats. Aquest recull didàctic combina esclaridores il·lustracions amb breus explicacions perquè els més joves de la casa aprenguen com la natura ha servit de base per a algunes de les idees més revolucionàries de la història.

Febrer

The gendered brain
GINA RIPPON
The Bodley Head. Londres, 2019. 424 pàgines.

En febrer de 2019, la revista Nature va publicar una ressenya sobre el llibre de Gina Rippon que va provocar un encès debat en Twitter. Existeix el neurosexime? Són els cervells de dones i homes tan diferents com acostumem a creure? Com influeix el context social en la construcció del gènere? Quin paper juga la plasticitat del cervell en tot açò? La neurocientífica Gina Rippon s’enfronta a aquestes preguntes en un llibre que ha estat una de les novetats editorials que ha marcat el 2019 i que ens fa reflexionar com sovint no tot és blanc o negre o, més ben dit, rosa o blau.

Esport i salut
Què hi diu la ciència?
MANUEL SUÁREZ
Universitat de Barcelona. Barcelona, 2019. 164 pàgines.

El consens social i científic és que practicar esport és bo per a la salut, però la recerca científica planteja altres preguntes que cal tindre en consideració: quins són els efectes en el cos de l’esport d’alt nivell? Sense l’ús de tecnologies o de suplements alimentaris, podrien els esportistes d’elit assolir les seues marques? Paga la pena prendre certes substàncies per a batre rècords? Aquest llibre aportarà informació valuosa a tot tipus d’esportistes per tal que l’exercici resulte una pràctica saludable per al cos i la ment.

 

Llig l’article complet al web de Mètode

Què és Mètode?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any