Les assemblees exteriors de l’ANC han convocat manifestacions avui davant dels principals consolats espanyols a la UE sota el lema: ‘Justícia espanyola, la vergonya d’Europa’. A través d’un comunicat, l’entitat ha subratllat que el Tribunal de Schleswig-Holstein ha descartat els delictes de rebel·lió i sedició i, per aquesta raó, ha defensat que cal alliberar immediatament els presos polítics. Ha assegurat que la decisió de la justícia alemanya, ‘suposa un fort revés al jutge Llarena i a la justícia espanyola’, ja que ‘posa en dubte tota la instrucció feta des de Madrid i deixa en evidència que no hi ha hagut ni delicte de rebel·lió ni de sedició’. Per tot plegat, l’entitat ha afirmat que la manifestació convocada per dissabte a les set de la tarda a Barcelona pren una nova dimensió i ha de ser un clam per la llibertat i la retirada de les acusacions.

L’ANC també ha recordat que l’ex-ministre espanyol d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ha reconegut públicament i diverses vegades que no es va dedicar cap euro a finançar el referèndum de l’1 d’octubre. A més, ha subratllat que ‘les penes de presó per malversació poden ser de 2 a 6 anys, molt inferiors als 15 o 30 anys pels delictes de sedició i rebel·lió, respectivament’. Ha explicat que ‘en pocs dies’ se sabrà també la resolució de la justícia escocesa, que està pendent de decretar si extradeix o no la consellera Clara Ponsatí. Ha subratllat que Ponsatí tampoc no ha estat empresonada preventivament, cosa que ‘torna a deixar al descobert la parcialitat i duresa injustificades de la justícia espanyola, que no només acusa els nou presos polítics catalans d’uns delictes que ni Alemanya ni Bèlgica consideren, sinó que és l’única de les quatre justícies europees que els manté empresonats preventivament’.

‘Per un delicte de rebel·lió, que segons la justícia alemanya no existeix, tenim 9 dirigents polítics i socials a la presó des de fa mesos i es vol suspendre 6 diputats pervertint les eleccions del 21 de desembre’, ha criticat l’entitat. ‘Exigim que s’alliberin immediatament els presos i es retirin les acusacions’. L’ANC també ha explicat que la instrucció de Llarena ‘xoca frontalment’ amb les declaracions i afirmacions que organismes i entitats internacionals han fet al voltant dels empresonaments preventius. ‘Tant Amnistia Internacional com el Comissariat dels Drets Humans de l’ONU han denunciat la regressió dels drets humans a l’estat espanyol i han recomanat diàleg per a solucionar un conflicte polític’, ha afegit.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]