El secretariat nacional de l’ANC ha enviat un correu als associats en què anuncia que només reconeixerà com a legítim el president sorgit de les urnes del 27-S i el govern que designi. Així mateix, l’organització independentista mostra el ‘profund desacord’ amb ‘qualsevol declaració individual o col·lectiva provinent de les llistes independentistes que generi confusió i dubtes, que insinuï pactes postelectorals amb forces no independentistes o opti per intentar vies lentes amb una legislatura autonòmica de quatre anys’.

Al correu, titulat ‘Posició de l’ANC sobre les eleccions il·legítimes’, l’organització raona que, com que ‘el president i el govern legítim de Catalunya no han acabat la legislatura ni han dimitit voluntàriament, després del 21-D l’ANC reconeixerà únicament el president legítim sorgit de les urnes del 27-S de 2015 i el govern que aquest designi’. Segons que diuen, ‘només d’aquesta manera s’anul·larà l’acció il·legítima i il·legal que l’article 155 ha produït a les institucions catalanes’.

A més, adverteixen que no acceptaran en cap cas que formin part del govern ‘aquells qui, activament o passiva, hagin fet costat a l’aplicació de l’article 155.’ L’ANC, diu, donarà suport a les forces polítiques que es comprometin públicament a consolidar la República, restituir el govern legítim i començar el procés constituent.

Alcoberro opina que l’ANC no es posiciona per cap candidatura concreta
Arran del comunicat, el vice-president de l’entitat, Agustí Alcoberro, opina que no demanen el vot només per a una determinada força política. En una entrevista a El Suplement, de Catalunya Ràdio, Alcoberro ha dit que el comunicat ha generat uns dubtes que no buscaven. ‘No era l’oportunitat o potser no ens vam explicar bé’, ha dit.

El vice-president de l’ANC ha explicat que volien remarcar la manca de legitimitat de les eleccions, convocades després que el govern espanyol destituís l’executiu català. ‘La majoria independentista s’haurà de plantejar un fet: les eleccions s’han fet de manera il·legítima. La primera cosa que correspondrà a la majoria independentista serà restaurar una situació prèvia.’

Alcoberro ha remarcat que el comunicat no es posicionava respecte a les tres candidatures republicanes, sinó que parla d’una qüestió posterior. ‘La noció que les eleccions són il·legítimes ho hem dit sempre, i en això coincidim en la resta de forces independentistes’ ha dit.

 

Missatge de Vicent Partal

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb