ACN Barcelona.-L’Ajuntament de Barcelona preveu obrir el nou mercat de Sant Antoni l’abril del 2018, més tard del que s’havia previst inicialment ja que s’han incorporat al projecte diversos elements com la pacificació dels carrers Borrell i Tamarit i la creació d’una nova plaça de 2.000 metres quadrats, urbanitzat tot amb plataforma única. A més, s’ha arribat a un acord amb els paradistes del mercat dominical per instal·lar-los al voltant del recinte amb una marquesina lleugera, que serà retràctil al costat Urgell. L’objectiu és permetre que la recuperació d’un edifici tan històric es pugui veure i no quedi tapada. El govern municipal celebra, a més, que s’hagi pogut guanyar tant espai públic per als veïns.

El govern municipal s’ha reunit amb els veïns i les entitats per traslladar el disseny final que ha sortit dels diferents processos de participació i de les converses i negociacions amb els diferents col·lectius. Així, el projecte de reforma del mercat inclourà també la urbanització de l’entorn, de forma que es pacificaran els carrers Borrell i Tamarit i s’obrirà una nova plaça en la seva cruïlla. A tot aquest espai cal sumar els quatre patis que s’han obert i que abans s’utilitzaven per descàrrega i magatzem, ara situats al soterrani. Això farà retardar la inauguració del mercat fins a l’abril del 2018. Pel que fa al cost, el projecte inicial estava calculat en uns 60 MEUR, però a aquesta quantitat cal afegir tota la feina sobrevinguda d’arqueologia i també la urbanització de l’entorn que s’ha afegit. El mercat també acollirà un espai de 700 metres quadrats destinat als veïns. El procés de debat i participació ha permès definir una aula de cuina comunitària, un espai per a joves, bucs d’assaig, un espai polivalent i expositiu i un despatx destinat a entitats i activitats de cooperació entre veïns.Un dels aspectes sobre els quals no hi havia acord és el de la ubicació del mercat dominical, de llibres, cromos i col·leccionistes. Els paradistes volien situar-se al voltant del l’edifici, però hi havia el risc que tapessin la reforma. És per això que finalment s’ha optat per un sistema de marquesines fixes, excepte en el costat d’Urgell, que seran retràctils. A més, tindran peces orientables per permetre l’entrada de la llum i la transparència quan no hi hagi activitat de venda. Dimarts mateix, l’associació de comerciants va ratificar en assemblea aquest model llargament discutit.El nou mercat acollirà uns 300 negocis en les seves tres vessants: l’alimentària, la d’encants de roba i la del llibre.En preguntar-li pel cost final del projecte, que superarà en molt els 60 MEUR previstos inicialment, la regidora de Comerç i Mercats, Montserrat Ballarín, ha subratllat que es tracta d’un mercat molt gran, el segon de Barcelona, i que la seva remodelació ha servit també per recuperar un gran patrimoni històric i arqueològic i per guanyar una gran quantitat d’espai públic nou en un barri on escasseja. A això li ha sumat l’espai pels veïns. “Serà un salt qualitatiu molt important per a la qualitat de vida dels veïns de Sant Antoni”, ha conclòs.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb