L’ACM i la FMC impulsen una moció de rebuig al decret del govern espanyol sobre el romanent dels ajuntaments

  • Les associacions municipalistes demanen una modificació de la llei d'estabilitat pressupostària i de la llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local

VilaWeb
Redacció
11.08.2020 - 18:52
Actualització: 11.08.2020 - 20:34

L’Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) han impulsat una moció de rebuig a l’acord del govern espanyol sobre la cessió de part del romanent dels ajuntaments a l’estat per a fer front al coronavirus. Aquesta moció defensa la suficiència financera del món local i reclama una modificació legal de la llei d’estabilitat pressupostària i de la llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local per a destinar els romanents a la reactivació socioeconòmica. Totes dues entitats han instat tots els batlles a aprovar la moció amb decrets de batllia i a ratificar-la en els pròxims plenaris.

En aquesta moció s’explicita el rebuig a l’acord entre la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i el govern espanyol i s’insta l’executiu i els grups parlamentaris a recollir les reivindicacions financeres d’ens locals i a garantir el crèdit extraordinari per a la recuperació econòmica i social amb una dotació mínima a fons perdut de 5.000 milions d’euros.

També insten el govern espanyol a flexibilitzar la regla de despesa i a modificar la llei d’estabilitat pressupostària. I demanen que es permeti que les administracions locals disposin del superàvit i els romanents i que els ajuntaments que no en tinguin puguin accedir al crèdit estatal extraordinari per a la recuperació econòmica.

D’altra banda, insten el govern de la Generalitat a crear un fons de cooperació extraordinari incondicional per als ens locals, dotat amb un mínim de 150 milions d’euros l’any 2020 i 150 milions més el 2021, per a reactivar les economies locals i atendre les noves necessitats. També li reclamen que es quantifiquin les despeses a què han hagut de fer front les administracions locals i s’habiliti una línia de compensació econòmica per unes despeses que ‘no els corresponen’.

També sol·liciten al govern espanyol, al congrés, a la Generalitat i al parlament que es reguli per llei l’obligació que qualsevol nova regulació vagi acompanyada d’una avaluació d’impacte competencial i econòmic en els ens locals i, si és el cas, les mesures compensatòries.

El president de l’ACM i batlle de Deltebre, Lluís Soler, ha defensat que els romanents s’havien de destinar a la reactivació dels pobles i a garantir el termini de pagament de proveïdors, que ha advertit que perillaria amb la cessió dels romanents. ‘No podem permetre que una normativa anquilosada s’apliqui en detriment de les necessitats de la ciutadania’, ha defensat. La presidenta de la FMC i batllessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, ha fet valdre l’acord entre la FMC i l’ACM per a impulsar la moció ‘per estar al costat dels veïns’ i ha demanat als governs català i espanyol que ara ‘mirin cap als municipis’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any