El Consell Permanent de l’Institut d’Estudis Aranesi – Acadèmia aranesa dera lengua occitana ha alertat que sense un ‘tractament de preferència, sense proteccions afins, que compensen el desequilibri existent respecte les altres dues llengües oficials’ a la Vall d’Aran, l’aranès està amenaçat de ‘ràpida desaparició’.

A través d’un comunicat on l’Acadèmia valora la sentència del Tribunal Constitucional espanyol (TC) del 8 de febrer de 2018, que declara constitucionalment nul·la la paraula ‘preferent’ de la Llei 35/2010 de l’occità, també s’insta a les institucions catalanes i araneses a què aquesta ‘cancel·lació de la preferència lingüística de l’aranès serveixi com a motor per incrementar la presència de l’aranès i la seva potenciació i promoció’ tant a la Vall d’Aran com a Catalunya. Segons l’Institut, així s’ha fet durant els darrers 40 anys, tot i que la llengua occitana a l’Aran pateix una situació ‘d’anormalitat lingüística i de desequilibri’ respecte al català i el castellà.

Segons l’IEA, la Llei 35/2010 va corregir el desequilibri existent en l’ús de l’aranès en els àmbits institucionals i administratius, en un territori, l’aranès, en què més del 50% dels seus habitants no hi ha nascut i no tenen l’occità de la Vall d’Aran com a llengua d’origen. La preferència que aquesta Llei dóna a l’occità de la Val d’Aran és una ‘consideració imprescindible per assegurar a aquesta llengua el seu paper de llengua de cohesió social i d’identificació territorial’, segons l’Acadèmia, que afegeix que a més a més ‘no ocasiona cap tipus de perjudici als drets de les persones que fan servir les altres dues llengües oficials, ja que no les exclou’.

En aquest sentit, l’IEA diu que la llei de l’occità impulsa la ‘preferència lingüística lògica i proporcionada vinculada al respecte identitari i territorial i potencia estris de convivència promovent la defensa de l’ús i protecció de l’aranès, donant-li un paper destacat i una valoració necessària’. L’Acadèmia assegura que hi ha un ‘incompliment’ de l’estat espanyol respecte a les disposicions de la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries (ratificada per l’Estat al 2 de febrer de 2001), segons recomanacions diverses del Comitè de Ministres del Consell d’Europa.

Unes mancances, manifestades en l’administració de justícia i en tota l’administració estatal en general. És per això que des de l’Institut es creu que la llengua occitana d’Aran pateix una situació ‘d’anormalitat’ lingüística, i de desequilibri respecte a les altres dos llengües oficials. Es remarca que l’occità és un ‘patrimoni internacional’ que l’estat espanyol comparteix amb tres estats europeus més i que ‘hauria de ser objecte de major reconeixement i promoció’.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb