El guanyador d’Eurovisió d’enguany, el portuguès Salvador Sobral, trenca el tòpic d’aquest festival musical i televisiu. I no solament pel fet d’haver guanyat amb la cançó ‘Amar pelos dois’, poc corrent a Eurovisió, sinó per la seva actitud. Abans de la final, Sobral va fer una conferència de premsa al costat de la seva germana, que és la compositora de la cançó, i s’hi va presentar amb una samarreta de suport als refugiats que miren d’arribar a Europa, amb el lema ‘SOS Refugees’.

Sobral va dir: ‘Sé que és una gran festa europea i que tots celebrem que és gran per la música. Però hi ha coses que em preocupen, i suposo que preocupen molta gent. Quan vaig pensar que vindria aquí, immediatament em van venir al cap els refugiats, perquè vénen dels seus països, fugint de la mort. No us equivoqueu, no són immigrats, són refugiats que fugen de la mort.’ Fou un preludi poc habitual d’una final amb un guanyador poc habitual.

El seu estat de salut fou una altra de les qüestions més comentades. Va haver de ser operat de dues hèrnies abans d’Eurovisió  i espera un trasplantament de cor. Ho recordava el periodista Albert Om en aquest article a l’Ara, en què explicava alguns vincles de Sobral amb Catalunya. Hi deia que el promotor cultural Jordi Sellas l’havia entrevistat fa anys a la ràdio, i que s’havia trobat que a mitja entrevista havia quedat semiinconscient, perquè té una insuficiència cardíaca. Sellas ho recordava així ahir a la nit a RAC-1:

Abans de passar per Barcelona, Salvador Sobral va estar a Mallorca. Tenia divuit anys i hi va anar a fer un Erasmus. Fugia de l’èxit sobrevingut pel seu triomf al programa ‘Ídolos’ de la televisió portuguesa. A Mallorca, explica en aquestes declaracions a El País, va treballar en restaurants, hotels, bars… Va arribar l’hivern i va deixar la carrera, i també va deixar de rebre diners dels seus pares. Però els va convèncer que es volia dedicar a la música i li van pagar els estudis al Taller de Músics de Barcelona, on va fer classe durant dos anys. ‘A Barcelona hi vaig estar molt bé, hi vaig aprendre molt: des de cuinar fins a coses metafísiques com ara estar bé amb mi mateix’, diu el cantant.

Sellas recuperava aquesta nit passada, arran del triomf de Sobral a Eurovisió, aquest vídeo d’una actuació que va fer al Sònar de Barcelona el 2014 amb el grup Noko Woi:

Una altra troballa de Sobral a Barcelona, arran de l’èxit d’ahir, és aquest vídeo en què es veu cantant una versió de ‘After you’ve gone’ d’Ella Fitzgerald, el 2012, al passeig de Sant Joan de Barcelona, acompanyat del músic Leo Aldrey:

Aquell mateix any va passar pel programa ‘La tribu’, de Catalunya Ràdio, que aleshores presentava Tatiana Sisquella:

Amb el Taller de Músics, també hi va fer algun concert:

Vegeu ací la cançó guanyadora d’Eurovisió:

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.