El periodisme que l'actualitat necessita

Aquest 2020 és un any de canvis arreu del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi, el periodisme compromès és més important que mai i el vostre suport és l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.
Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.

Vic (ACN).- La Universitat de Vic-UCC és la institució de la Catalunya Central que més creix en recerca i investigació. Els resultats del quart informe quinquennal de l’Observatori de la Recerca a la Catalunya Central, elaborat per la Biblioteca del Campus Manresa de la UPC i que estudia l’evolució de la investigació a la demarcació, situa la UVic-UCC a la segona posició, només per sota del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya. Segons l’estudi, la universitat de les comarques centrals ha pujat dues posicions respecte l’informe de l’any passat. Si en el període 2009-2013 la UVic va publicar 115 projectes d’investigació, en el quinquenni 2010-2014 ja havia superat els 150.

Com en les altres tres edicions, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya es manté a la primera posició amb 268 articles publicats, 7 més que en l’informe anterior. La Fundació Althaia de Manresa, amb 139, i l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa-UPC, amb 134, han publicat 9 i 11 articles més, respectivament, i són la tercera i la quarta institució del rànquing.

L’acte de presentació dels resultats de l’informe ha tingut lloc aquest dilluns al Campus UVic de la UVic-UCC. El vicerector de Recerca, Jordi Villà, ha valorat molt positivament el creixement de la investigació dels últims anys a la universitat. Villà ha assegurat que cal eliminar entrebancs per fer fluir la recerca: “En el cas de la UVic-UCC hem identificat deu àrees d’investigació que ens han permès redirigir els recursos i especialitzar-nos”.

El coordinador de l’Observatori, Xavier de las Heras, ha assegurat que els resultats demostren que hi ha una “massa crítica que fa recerca des de la perifèria de Barcelona”. En aquest sentit, ha explicat que “cada dos dies algun investigador de la Catalunya Central publica un article a nivell internacional”.

Pel professor de la UVic-UCC, Pere Martí, la recerca ha deixat de ser un hobby i ara pot ser, en alguns casos, “una dedicació exclusiva”. 

A nivell global, i malgrat l’impacte de la crisi econòmica, l’informe assenyala que la recerca ha augmentat “tant en quantitat com en qualitat”. Els resultats de l’estudi, que ha analitzat la recerca que s’ha desenvolupat a l’Anoia, al Solsonès, al Bages i a Osona entre el 2010 i el 2014, constaten un augment del número de projectes d’investigació i de les cites. El document incorpora l’índex h, un indicador que combina el número de publicacions amb la quantitat de vegades que s’han esmentat en altres treballs o articles per tal de determinar no només el volum de la recerca, sinó també la seva qualitat. Respecte l’informe anterior, l’índex ha augmentat entre un i dos punts a totes les comarques analitzades.

En paral·lel, la xifra total de publicacions ha augmentat a Osona, el Bages i el Solsonès, mentre que s’ha mantingut a l’Anoia. El Berguedà, en canvi, no s’ha analitzat en aquest informe perquè el centre que feia recerca ha deixat de fer-ne.

Àrees més estudiades

L’informe extreu els resultats a partir de l’estudi d’un màxim de tres institucions de cada capital de comarca que fan investigació. L’anàlisi de les publicacions científiques es divideix en cinc grans àrees temàtiques per veure en quins àmbits de coneixement es fa més recerca. Al Solsonès, a Osona i al Bages, s’investiga sobretot en l’àrea de ciències i biomedicina, mentre que els centres estudiats a l’Anoia treballen més el camp de la tecnologia.

L’informe també elabora un rànquing dels cinc autors més prolífics de cada institució i les cinc investigacions més citades.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.