universitats

El claustre de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha aprovat aquesta tarda per 53 vots a favor, 26 en contra i 2 vots en blanc una declaració ‘per a l’alliberament dels presos polítics i contra la judicialització de la política catalana’. El document demana ‘la posada en llibertat immediata dels presos polític’”, així com el retorn dels polítics exiliats. La declaració defensa el diàleg a partir del reconeixement de l’autodeterminació contra la judicialització del procés polític.

El 23 de novembre del 2017 el claustre ja va aprovar una iniciativa similar per reclamar l’alliberament dels presos, la retirada de l’article 155 i un referèndum pactat amb l’estat espanyol.

D’altra banda, durant la sessió s’ha informat que la taxa d’ocupació dels graduats de la URV és del 86% al primer any de finalitzar els estudis, tres punts per sota de la mitjana catalana. A més, set de cada deu graduats tenen feina tres mesos després de graduar-se.

Informe de la rectora

La rectora, María José Figueras, ha explicat que la URV és la quarta universitat en pes relatiu en el sistema universitari català, tot i que el pes relatiu de la recerca és una mica inferior, especialment a causa de la menor obtenció de finançament competitiu.

Pel que fa al personal, l’equip de govern ha explicat que tenen per objectiu l’estabilització i promoció del PAS i el PDI, per la qual cosa s’ha obert l’oferta d’ocupació pública per als dos col·lectius.

Inici de la reforma de l’Estatut de la URV

La reforma de l’Estatut de la URV ha estat un dels punts tractats al Claustre, amb l’objectiu de reduir la inseguretat jurídica que pot produir el ritme dels canvis de lleis i normatives que l’afecten. Per això s’ha aprovat el procediment per a la reforma de l’Estatut, que preveu l’elaboració de l’avantprojecte d’Estatut per part d’una ponència de deu persones.

Finançament i autonomia universitària

En el mateix claustre s’ha aprovat l’acord de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques per reclamar una millora del finançament; més autonomia universitària, que permeti decidir quines places de professorat es poden convocar; la rebaixa de les taxes universitàries acompanyada de beques salari.

D’altra banda, la URV també s’ha adherit a la Declaració sobre Emergència Climàtica, que ha redactat la professora de la URV Manola Brunet, presidenta de la Comissió de Climatologia de l’Organització Meteorològica Mundial.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb