ACN Terrassa.-Cristina Massoller i Meritxell Vilaseca, dues investigadores de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a Terrassa, coordinen un projecte europeu per “obtenir imatges més enllà de la longitud d’ona de la llum, on no ha arribat ningú fins ara”. Hi participen vuit centres de recerca, universitats, empreses i hospitals d’Alemanya, França, Regne Unit, Polònia i Espanya. L’instrumental que es pretén fabricar permetrà diagnosticar precoçment i amb precisió malalties coronàries i de l’ull

El projecte rep el nom de BE-OPTICAL i està finançat amb 3,4 milions d’euros del programa Horizon 2020 de la Unió Europea, dins de les beques de recerca Marie Sklodowska-Curie. Segons informa la UPC, l’any 2019 els resultats dels treballs científics permetran haver superat la barrera de la longitud d’ona de la llum i, per tant, serà possible fabricar instrumental clínic capaç, per exemple, de generar imatges coronàries d’alta resolució. Les noves eines permetran substituir les tècniques actuals d’impulsos elèctrics amb les quals s’obtenen aquestes imatges. També es podran desenvolupar noves fonts de llum i sensors per poder observar l’ull d’una manera més acurada i obtenir, així, noves informacions per a la diagnosi precoç de cataractes, glaucoma i altres patologies de la retina.Les proves experimentals en l’àmbit visual d’aquest projecte es realitzaran a l’Institut de Microcirugía Ocular de Barcelona i al centre de la UPC Davalor Research Center, ubicat al Campus de Terrassa. A l’Institut Max Plank d’Alemanya es treballaran les tècniques d’observació coronària amb ratolins. Cristina Masoller és professora del Departament de Física a l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) i investigadora del Grup de Recerca de Dinàmica no lineal, Òptica no lineal i Làsers (DNOLL) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Meritxell Vilaseca és professora del Departament d’Òptica i Optometria, a la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT), i investigadora del Centre de Desenvolupament de Sensors, Instrumentació i Sistemes (CD6) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb