‘Estàs a favor de canviar la monarquia per una república com a forma d’estat? En cas afirmatiu, estàs a favor d’obrir processos constituents per a decidir quin tipus de república?’ Aquesta és la doble pregunta que hauran de respondre avui els alumnes i professors de la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Universitat Miguel Hernández. La consulta l’han impulsada plataformes d’alumnes, professors i treballadors dels centres, que s’han adherit a una iniciativa.

La consulta consta de dues preguntes i tres possibilitats de resposta. Preguntaran a la comunitat universitària (1) “Estàs a favor de canviar la monarquia per una república com a forma d’estat?” i (2) “En cas afirmatiu, estàs favor de l’obertura d’un procés constituent per decidir quin tipus de república?”. Els participants poden respondre “Sí”, “No” o “No contesta”.

L’objectiu de la consulta és presentar les dades del conjunt de les universitats públiques i, a partir d’ací, reclamar un referèndum real a Espanya, segons que informen els membres de la plataforma que impulsa la votació als tres campus de la UPV.

Per a participar-hi, cal cercar el bot a Telegram –ConsultamodelestatalaUPVbot– i verificar la identitat amb el correu electrònic de la UPV. D’aquesta manera, es crea un cens i s’impedeix de votar dues vegades. El Col·lectiu d’Estudiants per la República i l’Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM), n’auditaran els resultats.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb