ACN Barcelona.-A partir de les 10 del matí d’aquest dimecres, 33.000 persones de la comunitat universitària de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) estan cridades a les urnes per escollir el rector que ha de conduir la universitat els propers 4 anys. L’actual rector, Enric Fossas, es presenta a la reelecció amb l’aval d’haver dut a terme una gestió econòmica que ha retornat l’estabilitat a la plantilla i poder seguir treballant per enfortir la UPC, en transferència de coneixement i internacionalització. El catedràtic i enginyer de Telecomunicació, Francesc Torres, opta al càrrec amb la intenció de retornar el ”caràcter federal” a la institució per donar més veu a la ”riquesa i diversitat”.

Fossas vol situar la UPC com un referent en el seu àmbit i per això pensa en un projecte ”engrescador i il·lusionant”, i considera que els projectes de transferència del coneixement i la internacionalització de la recerca que es du a terme a la universitat en són la clau, per la qual cosa, proposa crear un centre de recerca nou, basant en els estudis d’arquitectura, per aprofitar el reconeixement de la ciutat de Barcelona en aquesta disciplina. De la seva banda, Torres vol recuperar ”l’esperit federal” de la UPC per millorar la gestió dels centres i que s’hi tingui en compte el caràcter de cada escola, que ”crea ofici” . Vol donar valor a la riquesa del patrimoni de cada estudi per poder fer un govern ”de baix cap a dalt” que permeti crear optimisme entre el personal i donar-los el suport de la institució. El finançament insuficient i el relleu generacional són dos dels temes que tant Fossas com Torres volen intentar a resoldre si aconsegueixen la majoria de vots ja que ho fixen com un dels reptes de futur per a la UPC i la universitat pública en general després de la crisi, que ha fet disminuir l’aportació pública als ingressos de la universitat, i ha condicionat la substitució de baixes i jubilacions per la qual cosa l’envelliment sobretot del professorat s’ha fet més evident.Les votacions amb urna tradicional tindran lloc entre les 10:00 i les 18:00 h a les diferents escoles, mentre que fins aquest dimarts dia 14 s’han pogut fer el vot anticipat. La campanya electoral ha acabat aquest dilluns. Un total de 33.000 persones, entre PDI, PAS i estudiants, estan convocats a les eleccions, amb un vot ponderat en funció de la categoria. Els resultats es coneixeran al vespre d’aquest dimecres tot i que fins el 21 de novembre no està prevista la proclamació definitiva del nou rector, després d’un període de reclamacions.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb