La Union Jack, present en una trentena de banderes d’estats i territoris

  • Després del referèndum de Nova Zelanda, la BBC ha recollit totes les banderes que inclouen la britànica

VilaWeb
Redacció
30.03.2016 - 22:00
Actualització: 30.03.2016 - 22:57

Dijous passat es va tancar, després de dos anys, el procés per a decidir si es mantenia o no l’actual bandera de Nova Zelanda: amb el 56,6% dels vots, la majoria de noezelandesos que van votar al referèndum final van decidir de conservar la bandera que hi havia fins ara, molt semblant a la d’Austràlia i de reminiscències colonials britàniques, atès que a l’angle superior esquerre té la Union Jack.

Austràlia i Nova Zelanda, amb tot, no són pas els únics països que incorporen a la seva bandera nacional la de la Gran Bretanya. La BBC n’ha documentades més d’una trentena, entre estats, dependències i territoris d’ultramar de tot el planeta.

A Austràlia, a més de la bandera nacional, també duen la Union Jack les dels sis estats de l’immens país continent. Les illes Cook i Niue, dos territoris amb estatut de lliure associació amb Nova Zelanda, també la inclouen. I així mateix hi és a la bandera de dos estats del Pacífic més: Tuvalu, que la va eliminar el gener del 1996 però la va recuperar quinze mesos després; i les illes Fiji, que ara mateix es troben en un procés semblant al de Nova Zelanda i han de decidir si canvien de bandera o no.

A l’Amèrica del Nord, la Union Jack era present a la bandera del Canadà fins el 1965 i ara es manté a les de les províncies de la Colúmbia Britànica, Manitoba i Ontario. I hi ha un estat dels EUA que també la incorpora: les illes Hawaii, malgrat que no van ser mai territori britànic

Bandera de Hawaii.
Bandera de Hawaii.

Com és lògic, a les banderes de les dependències d’ultramar britàniques repartides per tot el món és on més Union Jacks es conserven. Al Carib hi ha les d’Anguilla, les Bermudes, les Caiman, l’arxipèlag de Turks i Caicos, Montserrat i les illes Verges Britàniques. A l’Atlàntic sud hi ha les de les illes de Santa Helena, Ascensió, Tristan da Cunha, Malvines, Geòrgia del Sud i Sandwich del Sud, a més del Territori Antàrtic Britànic. I encara cal afegir-hi les del Territori Britànic de l’Oceà Índic i les remotes illes Pitcairn.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any