La Unió Europea vol restaurar la lliure circulació abans de l’estiu

  • Sis estats europeus reobriran divendres les seves fronteres · Brussel·les proposa d'anar obrint-les en tres fases diferents

VilaWeb
ACN
13.05.2020 - 13:27
Actualització: 13.05.2020 - 16:26

Brussel·les ha demanat de reobrir fronteres a la Unió Europea en tres fases i en funció de la situació epidemiològica a cada país o regió. El full de ruta de la Comissió Europea per a reactivar els moviments de persones i el turisme i reobrir l’Espai Schengen abans de l’estiu estableix un desconfinament que vagi d’una fase 0 actual amb restriccions generalitzades fins a una fase 2 d’aixecament total dels controls fronterers. Són fases amb què cada estat hauria d’estar d’acord, sense que Brussel·les imposés la reobertura, i que tindran en compte la situació epidemiològica de cada país. També implicaran mesures excepcionals de seguretat, com els controls de temperatura als avions, l’ús de màscares durant els viatges i altres mesures que també afectaran el transport marítim i ferroviari.

Aquest mateix divendres, sis estats europeus ja reobriran les seves fronteres: Estònia, Letònia, Lituània, la República Txeca, Alemanya i Àustria. Grècia negocia d’obrir les seves només amb aquests estats.

A la fase 1 s’aixecaran les restriccions entre ‘regions, àrees i estats amb una situació epidemiològica positiva similar’ i amb prou capacitat sanitària i de control del virus. Es permetran viatges per motius professionals i personals, per exemple, per a visitar la família en un altre país, però també per a fer turisme.

Per passar de fase, es tindrà en compte la situació epidemiològica a cada estat, les mesures de contenció del virus i les ‘consideracions socials i econòmiques’. La situació epidemiològica es determinarà per factors com ara la reducció sostinguda del nombre de noves infeccions o la ràtio de reproducció del virus, el nombre d’hospitalitzacions i de pacients a l’UCI, a més de la capacitat del sistema de salut i del país per a fer proves i aïllar els contagiats.

El Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) s’encarregarà d’elaborar un llistat amb la situació epidemiològica de cada país que permeti de comparar-los. Quedarà en mans dels estats decidir si aixequen o no les restriccions per a viatjar i amb quins països de la Unió Europea.

Per a la primera fase, la Comissió Europea recomana que els estats i regions en una situació positiva similar restableixin les connexions aèries no tan sols amb els seus veïns sinó també amb els països en la mateixa fase epidemiològica. D’aquesta manera, Brussel·les creu que es podria salvar part de la temporada turística. A més, deixa la porta oberta per permetre moviments entre països on el nivell epidemiològic no sigui igual. ‘En el cas que la situació epidemiològica sigui menys similar, es poden aplicar salvaguardes i mesures addicionals’, apunta el text.

Brussel·les recomana de passar de fase de manera ‘flexible’ i fent passos enrere si cal. També exigeix que no es discriminin els viatgers en funció de la nacionalitat. És a dir, quan un estat decideixi de reobrir fronteres amb un altre estat de la UE, la mesura s’ha d’aplicar a tots els ciutadans de la UE en aquell país. També reclama als governs europeus una bona coordinació a l’hora d’aixecar les restriccions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any