La Unió de Llauradors demana la paralització de l’acord UE-Mercosur si no s’equiparen les condicions

  • L'entitat advoca per una taxa per als productes agropecuaris procedents de països amb normatives més permissives

VilaWeb
Europa Press
22.07.2019 - 17:21

La Unió de Llauradors i Ramaders ha traslladat avui a la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball que proposi al govern espanyol la paralització dels acords de la Unió Europea amb tercers països ‘mentre no s’asseguri que els mercats d’origen i de destinació operin sota les mateixes normes, i no com fins ara on sempre els països tercers obtenen avantatges competitius’.

Així ho han plantejat representants de l’organització agrària en referència al recent acord de la UE amb els països integrants de Mercosur (Argentina, Brasil, Uruguai i Paraguai). A la reunió han participat el conseller d’economia, Rafa Climent, i la directora general d’Internacionalització, Mª Dolores Parra.

Per a la Unió, ‘probablement l’acord beneficiï a altres sectors de l’economia valenciana, però per descomptat no a l’agrari’. Es tracta d’una branca d’activitat que, segons la seva opinió, ‘la Generalitat ha de contemplar com a clau econòmicament, però també com a fonamental per vertebrar el territori i per mantenir el medi ambient i el paisatge’.

Sota aquest prisma, el secretari general i secretari tècnic de la Unió de Llauradors, Carles PerisJoanma Mesado, respectivament, han insistit en la trobada en la necessitat ‘d’evitar la discriminació’ dels productors agraris del País Valencià en els acords comercials entre la UE i països tercers.

Per aconseguir-ho, l’organització veu necessari que la UE analitzi abans ‘les possibles condicions socials que atemptin contra la carta dels drets humans’, així com els ‘processos productius contaminants o productes nocius per a la salut humana (matèries actives de pesticides o hormones) i els processos de distribució que impliquin elevades petjades de carboni’.

Com a proposta concreta, la Unió advoca per l’obligatorietat d’una taxa compensatòria per als productes agropecuaris que entrin en territori comunitari procedent de països on les normatives ambientals siguin ‘més permissives’ que la que estableix la Unió Europea.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any