El periodisme que l'actualitat necessita

Aquest 2020 és un any de canvis arreu del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi, el periodisme compromés és més important que mai i el vostre suport és l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.

Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.

Els sindicats UGT i CCOO han assolit amb les organitzacions agràries Unió de Pagesos, JARC, Asaja i l’Institut Agrícola Català Sant Isidre un principi d’acord sobre el Conveni agropecuari de Catalunya, la negociació de la qual es trobava bloquejada des de feia mesos. En matèria econòmica, l’acord preveu una millora en l’escalat del complement per incapacitat temporal, i pel que fa als increments salarials, estableix el manteniment de salaris per al 2015, un increment de l’1% per al 2016 i d’un 1% per al 2017. També inclou una nova estructura professional i una millora del permís retribuït, al qual s’afegeixen 8 hores per acompanyar familiars de primer grau de consanguinitat a visites mèdiques. CCOO i la UGT havien amenaçat amb mobilitzacions i, fins i tot, de convocar una vaga si no s’arribava a un acord en la reunió celebrada aquest dilluns a Barcelona.

Aquest dilluns s’ha assolit un principi d’acord sobre el Conveni agropecuari de Catalunya, després que s’hagi desbloquejat la negociació en matèria salarial que enfrontava els sindicats UGT i CCOO amb les organitzacions agràries Unió de Pagesos, JARC, Asaja i l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre. Finalment, totes les parts han fet “un exercici de responsabilitat per evitar un conflicte en el sector”, segons han destacat des de la Federació Agroalimentària de CCOO de Catalunya. Des d’aquesta organització han valorat positivament l’acord assolit ja que recull algunes de les principals propostes sindicals. En aquest sentit, l’acord inclou una nova estructura professional, segons la proposta tècnica de la Comissió de Treball, i una millora del permís retribuït, al qual s’afegeixen 8 hores per acompanyar familiars de primer grau de consanguinitat a visita mèdica. En l’àmbit econòmic, s’ha previst el manteniment de salaris per al 2015, un increment de l’1% per al 2016 i d’un 1% per al 2017, a més d’una millora en l’escalat del complement per incapacitat temporal. Fa uns dies la UGT i CCOO van amenaçar amb mobilitzacions i, fins i tot, de cridar a la vaga si la patronal i les organitzacions agràries no accedien abans de l’inici d’aquesta campanya de la fruita a incrementar els salaris previstos en el conveni del camp, que no van patir cap augment els anys 2013 i 2015 tot i un lleuger increment el 2014. Segons el conveni encara vigent, un peó agrari cobra 731,58 euros i un tractorista 805 euros mensuals, poc més del salari mínim interprofessional, quantitats que ara es veuran incrementades en els dos pròxims anys en un 1%. La signatura del nou conveni està previst que tingui lloc el pròxim 30 de maig.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.