ACN Cerdanyola del Vallès.-La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) participa en un projecte europeu que vol reduir les emissions de CO2 causades pel trànsit de vehicles en eles campus universitaris. A més de la UAB hi participen les universitats de Rotterdam (Holanda), Cracòvia (Polònia) i Bèrgam (Itàlia), així com les empreses especialitzades en mobilitat i sostenibilitat Novotec Consultores i Fundación Equipo Humano. El projecte contempla l’elaboració de plans d’acció per a la mobilitat sostenible a 30 campus europeus, així com tres conferències internacionals, la primera de les quals serà al campus de Bellaterra el proper mes de març. El projecte té una durada de cinc anys i compta amb un pressupost de 1.329.427 euros, a través del programa LIFE de la UE.

El projecte U-MOB (European Network for Sustainable Mobility at University) parteix de la premissa que els campus universitaris europeus són espais per on es desplacen diàriament milers de persones en transport privat, generant importants emissions de contaminants a l’atmosfera. El projecte vol afavorir l’ús del transport públic enfront del privat i reduir així l’impacte del tràfic de vehicles al voltant de les ciutats.Els objectius principals són la creació d’una Xarxa Europea d’Universitats per a la Mobilitat Sostenible capaç d’intercanviar, multiplicar, replicar i transferir bones pràctiques de mobilitat sostenible als campus; informar i sensibilitzar la comunitat universitària sobre l’impacte positiu d’una gestió sostenible de la mobilitat; desenvolupar i implementar plans d’acció per a la mobilitat sostenible a 30 campus europeus; desenvolupar i divulgar un curs de formació en línia sobre ‘Gestor de la Mobilitat Sostenible’ i normalitzar polítiques de mobilitat sostenible entre autoritats públiques a nivell local. Les universitats participants intercanviaran opinions en el marc de tres conferències internacionals, la primera de les quals serà la que acollirà la UAB el març del 2017. Posteriorment, el centre de Cracòvia organitzarà la conferència el 2019 i Bèrgam el 2021. Aquests fòrums també volen fomentar l’intercanvi entre autoritats locals o regionals vinculades amb l’ordenació de la mobilitat o empreses relacionades amb la mobilitat sostenible. Les universitats han destacat que la congestió del trànsit al centre de les ciutats provoca la despesa anual de prop de 100 MEUR, un 1% del PIB de la Unió Europea (UE). En aquest context, les universitats són llocs on es produeixen viatges freqüents. En concret, es calcula que cada 60 kilòmetres diaris que una persona fa en cotxe i tenint en compte que hi ha uns 200 dies laborables o lectius a l’any, s’emeten a l’atmosfera 2.004 kilograms de CO2 a l’any. Per exemple, es calcula que una persona que faci una distància mitjana de 15 kilòmetres durant els 200 dies laborables de l’any estarà emetent 501 kilograms de CO2 anuals. En canvi, el mateix viatge en bicicleta redueix el CO2 fins els 150 kg CO2/any, els 180 kg/CO2 si es fa en metro i els 190 kg/CO2 si es fa en tren.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb