La UAB consolida l’aliança amb onze centres europeus en l’embrió d’una universitat internacional

  • L'ECIU University comença a caminar amb l'objectiu de buscar noves fórmules d'oferta formativa més enllà dels graus i màsters

VilaWeb
ACN
07.11.2019 - 18:56
Actualització: 07.11.2019 - 19:10

Després d’anys de treball conjunt, onze universitats europees comencen a caminar plegades en l’ECIU University (European Consortium of Innovative Universities), una de les disset iniciatives de col·laboració universitària que han rebut el suport econòmic, amb cinc milions d’euros, de la Comissió Europea per gestar l’embrió d’una possible universitat internacional.

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) és un dels centres que en formarà part. En declaracions a l’ACN, el vice-rector de Relacions Internacionals, Màrius Martínez, ha explicat que l’objectiu de l’ECIU University és la innovació i per això, es treballarà per explorar noves formes d’oferta formativa més enllà dels graus i dels màsters.

Una de les fórmules que estudiaran seran les microcredencials, formacions més curtes pensades per solucionar els problemes que poden trobar els grups de recerca i poder-los resoldre de forma més ràpida que no pas amb un any de màster. L’aliança entre aquestes universitats, que responen a un perfil d’universitat jove, de recerca intensiva i innovadores, vol que enguany ja es puguin començar a oferir aquestes càpsules. Tot just avui s’ha fet el primer acte conjunt entre les universitats, i per tant, els seus impulsors esperen poder anar incorporant novetats al llarg dels tres anys que dura el projecte.

Durant aquests tres anys, ha explicat Martínez, es treballarà doncs el pilotatge i per tant s’hauran d’identificar les necessitats de cada centre. El vice-rector també ha explicat que les onze universitats de l’ECIU ja fa temps que col·laboren però que aquest nou impuls els permetrà començar a crear les estructures per treballar ‘millor junts’. Una de les conseqüències que sorgiran d’aqueta aliança és un augment de la mobilitat d’estudiants i professors però tal com ha detallat Martínez, el projecte també vol complir amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i per tant, la mobilitat es pot convertir amb un ‘risc’. Confia però, que es podran generar plataformes compartides perquè la mobilitat pugui ser, en part, ‘virtual’.

La unió d’aquestes universitats vol parar especial atenció a la recerca i a la transferència de coneixement en col·laboració i participació de l’entorn, per la qual cosa es crearà una sèrie de ‘living labs’, en espais físics i online on els investigadors universitaris treballaran directament amb empreses i institucions en la definició el seguiment de projectes.

El pilotatge, ha dit Martínez, també ha de servir per donar idees a la Comissió Europea, impulsora d’aquestes disset aliances, per superar les dificultats que suposen superar les legislacions dels diferents estats membres, i per tant, buscar fórmules per trencar la barrera que comporten determinats marc normatius que s’haurien de flexibilitzar de cara a futures universitats internacionals.

L’ECIU University és el projecte més gran, amb onze, que finança la Comissió Europea. En aquest cas són, a més de la UAB, la Universitat de Twente (Països Baixos), la Universitat de Linköping (Suècia), la Universitat Tècnica d’Hamburg (Alemanya), la Universitat d’Aalborg (Dinamarca), la Universitat d’Aveiro (Portugal), la Universitat Dublin City (Irlanda), la Universitat Tecnològica de Kaunas (Lituània), la Universitat d’Stavanger (Noruega), la Universitat de Trento (Itàlia), i la Universitat de Tampere (Finlàndia),

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any