La segona tanda de les eleccions municipals de Catalunya Nord ha quedat ajornada sense data. Ho ha anunciat aquest vespre el president francès, Emmanuel Macron, després que ahir es fes la primera volta tot i l’amenaça del coronavirus 2019. Louis Aliot, el candidat de l’extrema dreta, va guanyar la primera tanda a Perpinyà en una jornada electoral marcada pel descens de la participació. El primer ministre francès, Edouard Philippe, havia proposat d’ajornar-les fins el 21 de juny.

Macron també ha anunciat restriccions de moviments a tot l’estat francès, amb un confinament de quinze dies. Només es podrà sortir per a comprar menjar o anar a treballar, en el cas que el teletreball sigui impossible. ‘Estem en guerra’, ha declarat. En la compareixença, ha explicat un pla de xoc econòmic basat en la suspensió del pagament dels imposts, dels lloguers i dels subministraments bàsics, a més d’un fons per a dotar de liquiditat les empreses i els aturats. Tanmateix, Macron no ha decidit d’aïllar els departaments del Gran Est i l’Illa de França, on hi ha París, les dues regions més castigades per la Covid-19.

Avui també s’ha sabut que el govern espanyol ha tancat la frontera terrestre, impedint l’accés al Principat des de Catalunya Nord. Demà els estats europeus també podrien decidir de tancar l’espai Schengen als extracomunitaris.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb