El sistema sanitari públic català ha reconstruït des del 2015 el clítoris a 10 dones residents a Catalunya que han patit la mutilació genital femenina (MGF), ha informat la Conselleria de Presidència de la Generalitat en un comunicat.

El 2015 es va crear el circuit per a la reconstrucció, una unitat mixta de professionals de ginecologia i cirurgia plàstica encarregada de dur a terme aquestes intervencions sufragades pel sistema públic català.

El circuit ha rebut des que es va iniciar 26 consultes, de les quals 10 han acabat amb la intervenció quirúrgica, i pròximament estan previstes tres més, derivades de les visites de l’any passat.

La Conselleria de Salut ha format en prevenció de MGF a 400 professionals catalans, principalment de l’àmbit de la salut, però també de la immigració, l’antropologia o mossos d’Esquadra.

Catalunya disposa en l’actualitat de 73 taules locals i circuits de coordinació per prevenir la MGF, coordinades per la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, de les quals 13 s’han creat el 2017 i que han treballat en 132 casos.

També s’han realitzat 11 intervencions de sensibilització dirigides directament a les persones de les comunitats d’origen amb prevalença de la MGF.

Detecció precoç 
Les taules locals són reunions que permeten un treball coordinat entre professionals dels serveis públics que estan en contacte directe amb la població que podria ser practicant de l’ablació, i estan integrades per diversos perfils professionals amb l’objectiu de facilitar la prevenció i detecció precoç.

Des del 2002, les administracions públiques treballen l’abordatge d’aquesta pràctica amb un protocol, l’objectiu del qual és sumar esforços de tots els actors socials amb l’objectiu de garantir la salut i el respecte a la integritat física de les menors.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb