Després de 133 anys d’obres sense llicència municipal, l’Ajuntament de Barcelona i la junta constructora de la Sagrada Família han acordat regularitzar la situació. En aquest sentit, el temple pagarà 36 milions d’euros en deu anys. L’acord és fruit d’unes negociacions que han durat dos anys. El primer pagament es farà el primer trimestre del 2019.

La Sagrada Família no té un permís d’obres oficial i, fins ara, la construcció ha anat avançant amb un permís de l’Ajuntament de Sant Martí de Provençals que porta el nom d’Antoni Gaudí.

Els 36 milions serviran per a millorar aspectes relacionats amb la urbanització, la mobilitat, el transport públic i el manteniment de l’espai. Ara bé, la gran escalinata de davant de la façana de la Glòria, que podria comportar l’enderrocament de diversos edificis del carrer de Mallorca, ha quedat fora de l’acord.

L’Associació de Veïns de la Sagrada Família critica que l’acord exclogui l’escalinata de Mallorca
El portaveu de l’Associació de Veïns de la Sagrada Família Joan Itxaso ha criticat que l’acord assolit entre l’Ajuntament i el patronat del temple s’ha fet sense el consens dels veïns i sense tancar l’assumpte de l’escalinata del carrer de Mallorca, la construcció de la qual implicaria l’expropiació i enderrocament d’habitatges.

‘No es pot eludir el problema fonamental del temple’, ha dit en declaracions als mitjans després que l’Ajuntament i el patronat hagin anunciat l’acord. Ha ressaltat que el temple guanya uns 100 milions d’euros l’any, xifra que en deu anys ascendiria a 1.000 milions: ’36 milions de 1.000 és un 3,6%. Així és com l’hem de mirar’. A més, ha dit que el temple no deixa de ser d’una entitat privada i que s’han de buscar solucions per a la ciutat.

Itxaso ha titllat d”exagerat’ que l’Ajuntament i el patronat faci dos anys que debaten sobre com regularitzar la llicència d’obres del temple –cosa que es preveu per al primer trimestre del 2019–, i ha insistit que l’assumpte de fons que ha d’acordar-se és com s’acaba la Sagrada Família.

Considera que el pacte s’ha presentat com un acord històric quan el temple continua amb privilegis. Ha recordat que l’associació va denunciar el patronat per envair part de la vorera del carrer de Mallorca amb columnes del temple: ‘Si es vol partir de zero, no ha de ser ara, però s’han d’enderrocar les columnes perquè són il·legals’.

Vull la teva col·laboració

Tenim un compromís amb tu. Entenem el periodisme com un combat diari. I necessitem del teu suport.

Per a tu fer-te subscriptor és un esforç petit, però per a nosaltres el teu suport ho és tot.

Ajuda VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb