Saragossa (ACN).- La revisió del Pla Hidrològic de l’Ebre ha superat el tràmit del Consell de l’Aigua de la conca amb la inèdita oposició de quatre de les nou comunitats autònomes afectades -Catalunya, Navarra, Euskadi i el País Valencià-. Un escenari que, més enllà dels 66 vots favorables -per dinou en contra i dues abstencions-, evidencia la inexistència de consens al voltant del document, segons han remarcat la Generalitat i la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), que ha impulsat un vot contrari motivat. La PDE ha recordat a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) que el pla incompleix les directrius europees sobre els cabals i els regadius, fet que pot impulsar fortes penalitzacions per a l’Estat espanyol.

Per primer cop, els governs de Navarra i Euskadi -amb quatre i dos vots al Consell de l’Aigua de l’Ebre, respectivament- s’han posicionat en contra del Pla Hidrològic de l’Ebre al costat de Catalunya. També s’hi ha oposat, tot i que tradicionalment escudant-se en altres motivacions, el del País Valencià. Ho han fet, en el cas del govern navarrès, qüestionant la necessitat d’embassaments com Yesa i demanant un canvi en la política de regadius. Per la seva banda, el govern basc ha qüestionat els cabals ambientals dels seus rius. Així, quatre de les nou comunitats de la conca es posicionen clarament en contra de la llei.

Al costat d’aquestes quatre comunitats i el moviment antitransvasament -integrants, juntament amb una la cinquantena d’ONG ambientalistes, dins l’organització Cuenca Azul, que disposa de dos vots-, han acabat posicionant-se en contra la Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre -mentre que la de la Dreta ho ha fet a favor-, dos representants d’abastaments -de Navarra i de Deltebre- així com un d’interessos hidroelèctrics.

“És l’evidència que no té consens”, ha subratllat la portaveu de la PDE, Susanna Abella. “Que en la revisió, que hauria de buscar més consens que l’anterior Pla, que es va fer de forma precipitada per les instruccions de la Comissió Europea perquè es vulneraven els terminis Directiva Marc de l’Aigua, després d’un any i escaig hagin més comunitats en contra, vol dir que la revisió s’ha fet pitjor i continua la línia de l’anterior Pla”, ha manifestat l’alcalde de Deltebre i representant de la Generalitat en la reunió del Consell, Lluís Soler.

La CHE, “més tancada que mai”

Abella ha acusat la CHE de mantenir una posició “més tancada que mai” i ignorar les reclamacions que li han fet arribar tots aquests sectors. Les 4.500 al·legacions presentades pel moviment social, les de la Generalitat i els ajuntaments de les Terres de l’Ebre, amb una proposta de cabals ambientals per al tram final del riu consensuada tècnicament a la Comissió per la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre -entre els 5.900 i els 9.900 hectòmetres cúbics anuals- han estat ignorades. El Pla manté els 3.008 hectòmetres cúbics anuals, que rebaixa les xifres de l’anterior llei.

L’organisme de conca s’ha vantat d’haver incorporat de forma total o parcial 36 al·legacions, d’haver avançat tècnicament en les valoracions de paràmetres i estudis pendents així com d’haver tramitat “escrupolosament” el procediment de tramitació pública durant els últims mesos. Segons ha relatat Abella, però, res substancial del contingut ha canviat. Tant la CHE com les entitats favorables, relata, s’han encastellat en la justificació del repartiment de l’aigua de l’Ebre d’acord amb les demandes dels diferents usuaris, amb la previsió de crear 465.000 noves hectàrees de regadiu per contribuir, teòricament, a la producció mundial d’aliments. 
L’absoluta prevalença d’aquest criteri, segons ha advertit des de fa temps el moviment antitransvasament, deixa un nul marge a l’hora de fixar cabals ambientals suficients per mantenir el tram final i el delta de l’Ebre. Amb aquestes xifres, alerten, s’està generant una “falsa demanda agrària” que obre la porta a utilitzar les concessions per a la venda dels drets d’aigües i nous transvasaments.

La PDE i la Generalitat recorden, a més, que mantenir els termes del Pla és una “greu irresponsabilitat”, en tant que es continuen vulnerant la legislació europea en matèria d’aigües i medi ambient, de la qual ja ha estat advertit el govern espanyol. Una tercera part de les masses d’aigua de la conca no ha estat avaluada i veuen en la proliferació de macròfits un indicador del mal estat del riu. Els incompliments, a més, suposarien un “greu perjudici econòmic” per als usuaris, davant possibles fortes penalitzacions comunitàries. “Estan posant en perill els fons europeus per a les infraestructures d’aigua dels propis usuaris”, sosté Abella.

Aprovació exprés

Acumulant enormes retards i amb l’obligació, d’acord amb la Directiva Marc de l’Aigua, d’enllestir abans de finals d’any la revisió del Pla que va ser aprovat ja el febrer de 2014, el govern espanyol del PP ha posat l’accelerador per evitar noves sancions en aquest sentit des de Brussel·les. Un cop superat el tràmit d’aquest dijous, en una reunió que s’ha prolongat quatre hores i mitja, el document haurà de passar pel Consell Nacional de l’Aigua a finals d’aquest mes abans que arribi a la taula del Consell de Ministres.

“Hem de mirar com incidim en el Consell Nacional de l’Aigua perquè la responsabilitat, després, és ja del Ministeri i ells ens van transmetre que no estaven del tot d’acord perquè no resulta defensable”, apunta Abella. La PDE, que va anunciar mobilitzacions aquesta tardor si la revisió tirava endavant, estudiarà ara si enceta una estratègia coordinada amb altres entitats de l’Estat afectades pels plans hidrològics pendents.

Per la seva banda, Soler s’ha mostrat partidari que el Govern de la Generalitat, les administracions locals i la PDE, de forma coordinada, sumin esforços per “batallar davant les institucions europees” per “posar de manifest que la revisió és pitjor que el que havia i hem de buscar evidències que no es compleixen els criteris de preservació ambiental de la Directiva Marc de l’Aigua”. “Hem d’utilitzar tots els mecanismes a l’abast que tinguem”, ha tancat. La Generalitat hauria revelat durant la reunió que disposa d’un document tramès aquest estiu per la Comissió Europea en el qual qüestiona els principals aspectes del Pla Hidrològic. La PDE ja ha anunciat que requerirà l’informe al Govern.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.