El tribunal de Westminster considera Assange culpable d’haver trencat les condicions de la seva llibertat provisional

  • El jutge ha dit que els Estats Units han de presentar els documents sobre la seva extradició abans del 12 de juny

VilaWeb
Redacció
11.04.2019 - 11:42
Actualització: 11.04.2019 - 17:56

El tribunal de magistrats de Westminster ha considerat Julian Assange, el fundador de WikiLeaks, culpable d’haver trencat les condicions de la seva llibertat provisional el 2012. Afronta una pena de presó de fins a un any per aquest delicte, però la pena exacta no se sabrà fins més endavant. El jutge l’ha citat el 2 de maig. Fins a la propera audiència judicial, continuarà sota custòdia policial, segons informa la premsa britànica. El jutge ha dit que els Estats Units han de presentar els documents sobre la seva extradició abans del 12 de juny. Els EUA ja han anunciat càrrecs de conspiració per revelar ‘informació classificada’

La policia britànica ha detingut Assange aquest matí a l’interior de l’ambaixada de l’Equador. En un comunicat, la policia explica que els agents han accedit a l’ambaixada de l’Equador perquè el govern d’aquell país li ha retirat l’asil. Vegeu ací el vídeo de la detenció:

El president de l’Equador, Lenín Moreno, ha confirmat la retirada de l’asil pel ‘comportament descortès i agressiu del senyor Julian Assange i les declaracions hostils i amenaçant envers l’Equador i, especialment, la transgressió de tractats internacionals’. I encara afegeix: ‘Ha violat la norma de no intervenir en els afers dels altres estats.’ Al vídeo Moreno parla d’una filtració de WikiLeaks d’uns documents sobre una guerra de poder a la cúspide del Vaticà publicats al gener. Tanmateix, a l’agost de l’any passat Moreno ja l’havia advertit de sancions si parlava de Catalunya. Assange va donar suport al referèndum del Primer d’Octubre i va denunciar la repressió de l’estat espanyol contra els catalans.

La relació d’Assange amb el govern equatorià s’havia malmès d’ençà que WikiLeaks va publicar aquests documents que vinculen Lenín Moreno amb l’adquisició de béns de diverses empreses deslocalitzades (offshore). El Ministeri d’Afers Estrangers de l’Equador va qualificar les acusacions de ‘rumors sense fonament’ i ‘injurioses’ i va dir que Quito no responia ‘a rumors, ni a hipòtesis, ni a conjectures’ que no tinguessin un suport documental.

El govern de l’anterior president equatorià, Rafael Correa, va concedir a Assange asil polític el juny del 2012, però el Regne Unit, on era Assange en aquells moments, no va voler concedir-li un salconduit perquè anés a l’Equador, al·legant que havia d’executar una ordre de detenció que havia cursat la justícia sueca.

L’ex-president Correa ha qualificat l’actual president Lenín Moreno de ‘el traïdor més gran de la història equatoriana i Llatinoamèrica’.

El president de Bolívia, Evo Morales, també ha condemnat la detenció: ‘Condemnem enèrgicament la detenció de Julian Asssange i la violació a la llibertat d’expressió. La nostra solidaritat amb aquest germà que és perseguit pel govern d’Estats Units per revelar les seves violacions als drets humans, assassinats de civils i espionatge diplomàtic’.

A Suècia, Assange era acusat de diversos càrrecs d’abús sexual, entre els quals, de violació, l’acusació més greu. Aquests anys, la fiscalia sueca ha arxivat totes les causes contra Assange, bé per prescripció, bé per manca de proves. No obstant això, el Regne Unit ja havia avisat que tenia la intenció de detenir-lo.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any