La comunitat sikh de Catalunya ha guanyat el Premi Martí Gasull i Roig de la Plataforma per la Llengua. Aquest guardó s’atorga anualment a persones o entitats dels Països Catalans que s’hagin distingit en els objectius de la Plataforma per la Llengua: promoure la llengua catalana com a eina de cohesió social i des d’una perspectiva transversal en l’àmbit sòcio-econòmic i audiovisual, en l’acollida lingüística de nouvinguts, en tots els àmbits educatius i a les administracions.

La comunitat sikh de Catalunya prové del Panjab, a l’Índia, i rep cursos de català per a arrelar-se en la societat catalana. Aquesta comunitat és formada per vint-i-set milions de persones a tot el món. A Catalunya, es calcula que n’hi ha uns dotze mil, sobretot a Barcelona, a Girona i la rodalia. Disposen de deu temples distribuïts en diverses ciutats, on s’han impartit classes de català.

El primer premiat del vespre ha estat l’escriptor, gramàtic i traductor Albert Jané. Ha rebut el premi especial del jurat per la seva llarga  trajectòria de fidelitat a la llengua catalana; el seu paper ‘en la construcció d’un imaginari col·lectiu infantil en llengua catalana’ a la revista Cavall Fort, que va dirigir; la important contribució en l’àmbit de la traducció de literatura infantil i juvenil, exemplificada en la traducció d’Els barrufets que va fer i, genèricament, la seva contribució acadèmica com a gramàtic al Termcat i al IEC, del qual forma part.

Els altres finalistes
A banda la comunitat sikh, els altres finalistes eren la Bressola i Softcatalà. La Bressola és la xarxa d’escoles de Catalunya Nord que des del 1976 forma estudiants amb un sistema d’immersió lingüística en català. D’aquesta manera, les famílies nord-catalanes disposen d’escoles on el català és la llengua natural i compartida de socialització. Avui, la Bressola té set centres educatius i més de mil alumnes.

Softcatalà és una associació que des de fa vint anys treballa per fomentar l’ús del català en el món informàtic, a internet i les tecnologies de la informació i la comunicació. Durant aquests anys els membres de l’entitat han traduït i difós programari en català d’una manera desinteressada. Softcatalà conté eines útils com ara un traductor, un corrector, diccionaris i aplicacions de diversos sistemes operatius.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb