La comunitat sikh de Catalunya ha guanyat el Premi Martí Gasull i Roig de la Plataforma per la Llengua. Aquest guardó s’atorga anualment a persones o entitats dels Països Catalans que s’hagin distingit en els objectius de la Plataforma per la Llengua: promoure la llengua catalana com a eina de cohesió social i des d’una perspectiva transversal en l’àmbit sòcio-econòmic i audiovisual, en l’acollida lingüística de nouvinguts, en tots els àmbits educatius i a les administracions.

La comunitat sikh de Catalunya prové del Panjab, a l’Índia, i rep cursos de català per a arrelar-se en la societat catalana. Aquesta comunitat és formada per vint-i-set milions de persones a tot el món. A Catalunya, es calcula que n’hi ha uns dotze mil, sobretot a Barcelona, a Girona i la rodalia. Disposen de deu temples distribuïts en diverses ciutats, on s’han impartit classes de català.

El primer premiat del vespre ha estat l’escriptor, gramàtic i traductor Albert Jané. Ha rebut el premi especial del jurat per la seva llarga  trajectòria de fidelitat a la llengua catalana; el seu paper ‘en la construcció d’un imaginari col·lectiu infantil en llengua catalana’ a la revista Cavall Fort, que va dirigir; la important contribució en l’àmbit de la traducció de literatura infantil i juvenil, exemplificada en la traducció d’Els barrufets que va fer i, genèricament, la seva contribució acadèmica com a gramàtic al Termcat i al IEC, del qual forma part.

Els altres finalistes
A banda la comunitat sikh, els altres finalistes eren la Bressola i Softcatalà. La Bressola és la xarxa d’escoles de Catalunya Nord que des del 1976 forma estudiants amb un sistema d’immersió lingüística en català. D’aquesta manera, les famílies nord-catalanes disposen d’escoles on el català és la llengua natural i compartida de socialització. Avui, la Bressola té set centres educatius i més de mil alumnes.

Softcatalà és una associació que des de fa vint anys treballa per fomentar l’ús del català en el món informàtic, a internet i les tecnologies de la informació i la comunicació. Durant aquests anys els membres de l’entitat han traduït i difós programari en català d’una manera desinteressada. Softcatalà conté eines útils com ara un traductor, un corrector, diccionaris i aplicacions de diversos sistemes operatius.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.