ACN Alcanar.-La Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia qualifica de “positiva” la comissió d’investigació sobre el Castor que ha aprovat celebrar el Congrés. En canvi, d’entrada, l’entitat no confia que serveixi per assenyalar els responsables polítics i econòmics del fallit projecte gasístic i han assegurat que es donarien per satisfets si servís per clausurar els pous, desmantellar la plataforma marina i les instal·lacions terrestres, i reparar els danys dels expropiats per la canalització. La Plataforma del Sénia demana que la comissió no es limiti a eximir de responsabilitats a tots els implicats. “Si es fa simplement per dir que ningú és culpable i que tot s’ha fet bé, com se sol fer en aquestes comissions, serà una llàstima”, ha advertit Evelio Montfort, portaveu de la plataforma.

La Plataforma del Sénia celebra “qualsevol investigació” que es faci en “qualsevol part” sobre el fallit projecte de gas Castor. Just quan es compleixen cinc anys de la injecció de gas matalàs i la crisi sísmica que va desembocar, i tenint en compte que l’informe del MIT (Massachussets Institute of Technology) aconsellava deixar reposar el gas matalàs, com a mínim, tres anys, la Plataforma es conformaria amb què la comissió al Congrés servís “simplement” perquè el govern espanyol decideixi no extreure el gas matalàs dels pous, segellar-los, i desmantellar la planta marina. “Si a més, se’ls ocorre que la canalització és inservible –per construir-se sense el corresponent estudi d’impacte ambiental com va ratificar fa tres anys el Tribunal Suprem- i es desmantella la planta terrestre, ja serà el súmmum, perquè deixarem de pagar a Enagás pel seu manteniment”, ha apuntat el portaveu de l’entitat, Evelio Montfort. De fet, una altra de les qüestions que la Plataforma del Sénia confia esclarir amb la comissió del Castor al Congrés és perquè Enagás ha passat de cobrar pel manteniment de les instal·lacions gasistes 16 milions d’euros anuals a cobrar-ne 9, “coincidint amb què els bancs han deixat de cobrar” – després que el Tribunal Constitucional anul·lés la indemnització de 1.350 milions d’euros pel fallit projecte que el govern espanyol va pagar Escal UGS amb préstecs de CaixaBank, Santander i Bankia-. “Si aconseguim saber-ho, serà meravellós, i si ho desmantellen, farem una festa”, ha afegit Monfort. La Plataforma del Sénia no confia que siguin citats a participar en la comissió al Congrés, però si finalment algú els demana participar-hi, ho faran “gustosos” i amb la intenció d’aportar “més informació de la que ells volen tenir”.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb