La Patagònia, eix central del Festival de Cinema de Muntanya de Torelló

  • El certamen projectarà una cinquantena de films fins al 25 de novembre

VilaWeb
Redacció
15.11.2018 - 19:00
Actualització: 15.11.2018 - 19:11

La Patagònia més desconeguda es difondrà aquest cap de setmana al Festival de Cinema de Muntanya de Torelló, que durarà fins al 25 de novembre. Aquest territori tan inexplorat de l’Amèrica del Sud es convertirà en l’eix central del certamen i farà la funció de fil conductor de moltes de les projeccions i activitats. Ho explica el director del festival, Joan Salarich, qui detalla que tant l’espectacle inaugural com l’exposició central i l’ampli ventall d’activitats posaran el focus en la Patagònia.

Amb la Patagònia com a eix central, el festival de Torelló vol tornar a convertir el municipi en l’epicentre del millor cinema de muntanya. Ara fa quatre anys, el certamen va renovar l’acte inaugural. Els tres anys anteriors es van homenatjar referents de l’alpinisme i l’escalada, però enguany obren una nova etapa amb la Patagònia com a primera destinació. El director del festival explica que esperen repetir en certàmens vinents aquesta fórmula de centrar-se cada any en una zona inexplorada del planeta.

L’espectacle inaugural, ‘Patagonia Dreaming’, comptarà amb la veu dels personatges que més coneixen aquest territori, com ara el viatger i escriptor Enric Soler Raspall, el realitzador de cinema Fulvio Mariani, el guia de muntanya i escalador Elio Orlandi, i els escaladors catalans Oriol Baró i Sílvia Vidal. Durant la inauguració, les seves intervencions s’acompanyaran de projeccions, amb l’objectiu d’explicar una regió inexplorada, dura, exòtica, remota i màgica.

L’exposició central del Foyer del Cirvianum és ‘A.M. De Agostini. Explorant Patagònia’, un recull de fotogrames de films i fotografies de l’arxiu del Museu Nacional de Muntanya de Torí que a començament de segle passat el pare salesià Alberto Maria De Agostini va capturar durant l’exploració d’una part molt extensa d’aquest territori. D’altra banda, a la sala d’exposicions del Casal també es podran veure imatges captades amb una càmera estereoscòpica pel fotògraf de Rubí Joan Díez durant el seu viatge a l’Amèrica del Sud.

A la biblioteca Dos Rius de Torelló, també hi haurà propostes cada dia amb l’objectiu de fer de l’equipament un punt de trobada de la cultura de la muntanya. Entre les activitats, destaquen la conferència ‘Patagònia, per la ruta 40’, a càrrec de l’escriptor i viatger Enric Soler, que narrarà la seva experiència sobre com era la Patagònia de Bruce Chatwin, un gran referent de la literatura de viatges. Els més petits també podran conèixer aquest territori i descobrir les seves tradicions amb el gegant Patagó a l’hora del conte.

Però els autèntics protagonistes del festival són les projeccions de films i, enguany, s’hi presentaran gairebé una cinquantena. A més, provenen de tot el món i tracten qüestions com l’alpinisme, l’escalada, l’esquí, el salt base, el ràfting, el parapent… Per exemple, a The sky piercer es podrà descobrir com es fa esquí de descens al Mount Cook, una de les muntanyes més altes de Nova Zelanda. A Choices es podrà seguir la trajectòria de Steph Davis, una de les millors escaladores del món, i la vida de Tamara Lunger, una de les alpinistes joves més prometedores del moment.

Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu a Què podem fer aquest cap de setmana: deu propostes

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any