ACN Sitges.-L’exposició central de l’Any Ramon Casas aplegarà al Museu Maricel de Sitges 200 obres de l’artista procedents d’algunes de les pinacoteques d’art modern més destacades d’Europa. Entre aquestes hi ha els museus del Louvre i Orsay de París, la Galeria degli Uffizi de Florència, el Prado de Madrid o el MNAC de Barcelona. A banda d’aquests préstecs, l’exposició també comptarà amb obres provinents de col·leccions particulars. Sota el títol ‘Ramon Casas: la modernitat anhelada’ i comissariada per Ignasi Domènech i Francesc Quílez, l’obra repassarà l’obra del pintor emplaçant-la en el marc de la pintura europea del seu temps. Per poder acollir l’obra, el Museu Maricel haurà de tancar durant dos mesos a partir del proper dilluns. L’exposició s’inaugurarà el 10 de novembre.

L’exposició està organitzada per Museus de Sitges i la Fundació Cultural la Caixa i vol reivindicar l’obra de Casas amb motiu del 150 aniversari del seu naixement. El plantejament del discurs expositiu és emplaçar Casas en el marc de la pintura europea del seu temps, situar-lo en el centre d’una cartografia europea en la qual l’ecosistema creatiu, nascut a l’entorn de les darreres dècades del segle XIX, es va convertir en un escenari d’una gran vitalitat.Les obres s’agruparan a l’entorn de cinc grans blocs temàtics formats per una acurada selecció d’algunes de les produccions més emblemàtiques del pintor. A més, s’incorporarà un conjunt de realitzacions d’un repertori molt notable de creadors en el que o bé es va emmirallar o bé va exercir algun tipus d’influència com Carolus-Duran, Toulouse-Lautrec, Manet, Sargent, Degas, Bastien-Lepage, Withsler,Rusiñol o Sorolla. Aquesta llista estarà complementada pel paper de mestratge que va exercir sobre autors com Picasso, Torres-Garcia o Julio Romero de Torres, l’obra dels quals també estarà representada a l’exposició. L’exposició ocuparà 600 metres quadrats del Museu Maricel de Sitges. Això suposarà adaptar de ples les tres plantes d’aquest equipament atesa l’excepcionalitat i dimensió de la seva estructura i la importància dels seus continguts. Els treballs de preparació començaran el proper dilluns 12 de setembre i implicaran el tancament del museu durant dos mesos, fins la inauguració del a mostra. El cap de setmana del 17 i 18 de setembre, el museu obrirà la planta baixa per participar en les activitats de difusió convocades a Sitges. Durant els dos mesos preparatoris, el Cau Ferrat estarà obert com habitualment. A més, també s’ampliarà els dies de visita del Palau de Maricel per poder absorbir la notable demanda que tenen els equipaments de la ciutat des de la reobertura dels museus reformats. Després de Sitges, la mostra viatjarà al CaixaFòrum de Madrid – del 9 de març al 18 de juny del 2017- i al CaixaFòrum de Palma –del 12 de juliol al 22 d’octubre-.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb