La mesa del congrés tomba la creació del grup parlamentari d’ERC per la seva aliança puntual amb IU i Bildu

  • PP i C's utilitzen la seva majoria per vetar el grup adduint que és 'un frau de llei'

VilaWeb
ACN
20.01.2016 - 14:07

La mesa del congrés espanyol ha donat llum verd aquest matí a la formació del grup de Podem i al de Democràcia i Llibertat (DiL), però ha tombat la creació del grup d’ERC —al que s’havien afegit els diputats d’IU i Bildu— i al de Compromís. Els republicans tenen ara un termini de tres dies per presentar un recurs contra aquesta decisió que ha estat adoptada amb els vots dels tres representants del PP i els dos de C’s, que tenen majoria absoluta a l’òrgan de govern de la cambra.

El president del Congrés, Patxi López, ha qualificat de ‘sorprenents’ els arguments del PP i de C’s, que han assegurat que el grup d’ERC podria suposar ‘un frau de llei’ perquè els republicans havien registrat al seu grup els representants de Bildu i IU quan els diputats d’aquestes formacions han dit obertament que és una maniobra tècnica per cobrar el mailing abans de passar al grup mixt. López ha afirmat que l’alternativa de què disposa ERC és presentar un recurs que haurà de presentar per la junta de portaveus abans que la Mesa adopti una decisió definitiva.

Els acords entre PSOE, C’s i PP per al repartiment de la mesa van suposar que el socialista Patxi López assolís la presidència del Congrés a canvi que el PP disposés de tres membres a la Mesa, que sumats als dos de C’s fan majoria absoluta.

Les dues formacions han aplicat per primera vegada aquesta majoria per tancar la porta al grup d’ERC, que havia registrat un grup parlamentari propi al que sumava els representants de Bildu i els d’IU.

Es tracta d’una maniobra ‘tècnica’ per cortesia parlamentària que diverses formacions han fet a l’inici de les legislatures anteriors i que té com a objectiu que aquests partits sense grup puguin cobrar la subvenció per l’enviament de propaganda electoral, l’anomenat mailing.

PP i C’s han assegurat aquest dimecres que es tracta d’un ‘frau de llei’ argumentant que els diputats de Bildu i d’IU han admès públicament la maniobra i la seva intenció de marxar del grup d’ERC i integrar-se al Grup Mixt tan bon punt facin aquest cobrament.

PP i C’s han vetat el grup malgrat que els serveis jurídics del Congrés havien fet un informe que avalava la legalitat del grup parlamentari que havia presentat ERC, és a dir, amb la inclusió dels diputats de Bildu i IU.

Han votat en contra del criteri majoritari de la Mesa els representants del PSOE i els de Podem i En Comú Podem, que han assegurat que és una decisió ‘sorprenent’ que no té raó de ser perquè pressuposa les intencions dels diputats.

El mateix president del congrés, Patxi López, ha comparegut després de la reunió de la Mesa per expressar la seva perplexitat respecte a la decisió adoptada per la majoria del PP i de C’s.

Ha assegurat que ara els republicans poden presentar un recurs de reconsideració que haurà de ser analitzat novament pels òrgans de govern de la Mesa.

ERC podria tenir grup si corregeix
ERC podria tenir l’oportunitat de presentar una alternativa de grup parlamentari únicament amb els seus nou diputats i veure com la Mesa li accepta finalment la proposta. En aquesta direcció, els representants del PP i de C’s ja han apuntat que a ells els sembla ‘perfectament legal’ que ERC formi un grup amb els seus únics diputats.

Compromís no tindrà grup
La mesa ha complert també amb el guió previst tancant la porta amb els vots del PP, PSOE i C’s a que els quatre diputats de Compromís formin un grup parlamentari propi.

Els dos representants de Podem i En Comú Podem a la mesa, Gloria Elizo i Marcelo Expósito, han votat en contra de la decisió de la Mesa respecte a Compromís i han presentat un vot participar a favor de la possibilitat que disposi d’aquest grup propi.

Compromís té ara tres dies per presentar un recurs contra aquesta decisió. La Mesa analitzarà a la pròxima reunió aquest recurs, així com l’informe dels serveis jurídics de la cambra sobre la possibilitat d’iniciar l’activitat legislativa mentre el govern espanyol està en funcions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any