Loading...

T'imagines un dia sense VilaWeb?

Pots lleguir-nos cada dia sense barreres de pagament gràcies als més de vint mil lectors que sostenen el diari pagant cinc euros al mes. Són molts, però en necessitem més per a poder fer tot allò que et volem oferir.

Si tu també creus en VilaWeb,

Gràcies, el teu suport és molt important per a nosaltres.

Seleccioneu la mida de la lletra

Normal
Gran
Molt gran

Aquesta funcionalitat és només per a subscriptors.

Si ja s​o​u subscriptors​ i veieu aquest missatge és que no heu iniciat la sessió. Per iniciar sessió aneu

Si encara no ho ets

Apunta-t'hi

Si tens cap problema envian'ns un correu a suport@vilaweb.cat o telefona al 934 426 439

La Mercè i Barcelona: quan va començar el patronatge?

El calendari festiu barceloní viu efemèride rere efemèride. Amb la commemoració del 700 aniversari de la primera referència documentada del Corpus encara cuejant, aquests dies se celebra el 150è aniversari de les Festes de la Mercè (1871-2021). Coincidint amb aquest data, Amadeu Carbó ha publicat Apunts sobre el patronatge de la Mare de Déu de la Mercè a la ciutat i a la diòcesi de Barcelona (Edicions Morera), on es revela important documentació històrica sobre la festa major barcelonina.

L’article, el primer de la col·lecció L’Ermità Digital, aporta informació fins ara inèdita sobre el patronatge de la Mercè a la capital catalana. Carbó refuta la teoria, força generalitzada, que aquest es remunta a 1687, quan el Consell de Cent va fer un vot a la Mare de Déu de la Mercè per tal que deslliurés els barcelonins de la plaga de llagostes que sofrien. El patronatge de la ciutat a la Mare de Déu de la Mercè, explica el folklorista, “és parcial i causal”. És a dir, en cap cas es converteix la Mercè en una de les patrones principals de la ciutat, només s’hi recorre per demanar protecció per un episodi puntual. Convé tenir present, en aquest sentir, que Barcelona també acostumava a demanar protecció a Santa Madrona, Sant Sebastià, Santa Maria de Cervelló, Sant Oleguer o Sant Sever.

PUBLICITAT

Llegeix la notícia sencera a Tornaveu fent clic aquí