Ahir la Pimec va presentar el resultat d’una consulta adreçada a tots els socis (gremis i associacions de comerç), en què els demanava sobre l’impacte de la Covid-19 al comerç al detall de Catalunya durant l’estat d’alarma. El primer element a destacar és que el 93% dels consultats considera que les vendes han caigut respecte del mateix període de l’any passat. La majoria, un 56,3%, consideren que han caigut més d’un 75%. La veritat és que no és cap sorpresa, perquè, més enllà de les botigues d’alimentació bàsica, la resta han estat molt temps amb les persianes abaixades.

El punt que més m’ha interessat de la consulta és el que demana als comerciants quina probabilitat pensen que té el seu establiment comercial de continuar obert d’aquí a sis mesos, perquè mostra l’estat d’ànim de les persones i amb quina disposició comencen aquesta nova etapa. La resposta és curiosa: el 47% diu que probablement continuarà obert, una xifra que fa un parell de mesos sens dubte era inferior. Per contra, un 12% veu més dificultat que el seu negoci pugui continuar obert a final d’any. Tanmateix –i aquest em sembla el punt clau–, un 41% dels consultats no pot encara fer-ne cap previsió, és a dir, no veu clar el panorama que té al davant i no sap quina decisió acabarà prenent.

Però la situació és diferent per demarcacions i sectors. On ho veuen més pelut és a Tarragona, on només un 35% veu una probabilitat alta o molt alta de mantenir la porta oberta a final d’any, un 13% veu alta la de tancar i un 51% està indecís. En canvi, a Girona la situació és molt diferent: un 51% veu probable de continuar i tan sols un 7% pensa que potser tancarà; la incertesa abasta un 42%. A Barcelona se situen en un punt mitjà, amb un 49% de comerciants que veu alta o molt alta la probabilitat de continuar, un 11% la de tancar i un 40% es troba indecís. Finalment, Lleida és més a la vora de Tarragona, amb un 44%, 14% i 42%, respectivament. Llevat de Tarragona, on el pessimisme és més arrelat, a la resta de demarcacions la indecisió va del 40% al 42%, un percentatge que cal considerar alt.

Ara, no totes les activitats veuen el futur de la mateixa manera. Al sector de l’alimentació, un dels menys afectats perquè no ha tancat, un 63% té molt clar que continuarà, a l’extrem contrari només hi ha un 9% i els indecisos són un 28%. Totes aquestes xifres són molt millors que la mitjana total. Cal suposar –l’enquesta no ho diu– que els establiments d’alimentació bàsica són els que més clar i positiu veuen el panorama.

Al sector de serveis, en canvi, hi ha més desànim, perquè són més els que no saben què fer que no pas els que estan força segurs de continuar: un 46% enfront d’un 40%. En canvi, els qui creuen que tancaran arriben al 14%. Això mateix passa al sector tèxtil, moda i complements, en què també veuen la situació molt complicada: els qui tenen clar que continuaran són menys de la meitat que els indecisos, un 27% i un 59% respectivament, i un 14% no creu que pugui arribar a final d’any.

L’últim sector que analitza és el de la restauració, un dels que més ha patit durant les setmanes d’estat d’alarma i que, en una petita minoria, va començar a obrir les portes ahir. ‘No surten els comptes’, deien la majoria que van mantenir la porta abaixada. Aquí, la continuïtat clara de futur és molt baixa, només el 20% d’establiments, el mateix percentatge que els qui creuen que molt probablement hauran de tancar. La resta, del 60%, està a l’espera de veure com anirà el negoci una vegada hagi engegat, amb la nova normativa. Un percentatge molt alt, que, segons com es decanti, pot canviar sensiblement el paisatge urbà a què estàvem acostumats. El turisme hi tindrà molt a dir. Les xifres s’acosten bastant a les que donava fa unes setmanes el Gremi de Restauradors de Barcelona: deia que, anant molt bé, un 25% dels 8.300 locals de la ciutat no superarien la crisi.

Per Miquel Àngel de Garro, director de Pimec Comerç, l’estat d’ànim del comerç és de voler lluitar contra l’adversitat: ‘Veig moltes ganes d’obrir i de demostrar que una vegada més el sector se n’ha sortit tot sol, perquè els ajuts que han arribat de l’administració són mínims’, diu. Per ell, la clau està en aquest 41% que avui no ho veu clar. ‘Veurem si finalment el govern fa res i, sobretot, com va el consum les setmanes vinents. És important per a la decisió final d’aquest segment de comerciants.’

Tot seguit fa la comparació amb una enquesta que van fer al gener –abans de la crisi– i recorda que els preguntaven si creien que acabarien l’any amb l’establiment obert. La resposta va ser llavors que l’11% deia que no, que molt probablement tancaria. Curiosament, els que ho diuen ara són un 12%. Poca diferència! Per tant, és clar que hi havia més motius, com la jubilació i la pèrdua de vendes al barri… En canvi, molts dels que pensaven que el 2020 continuaria igual (un 43%), s’han passat als indecisos d’avui. La veritat és que tenir a la corda fluixa la meitat del comerç català fa molta basarda. Cal esperar que una majoria dels indecisos, mal que sigui amb molts sacrificis, acabin l’any mantenint les portes alçades. Pel bé de tots.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.