La majoria dels catalans és partidària que el govern convoqui un referèndum sobre la independència de Catalunya tant si ho vol el govern espanyol com si no. I si aquest referèndum sense acord amb l’estat sobre la independència de Catalunya es fes demà, la majoria votaria sí: un 43%. I un 22,2% votaria no. El 20,7% dels enquestats diuen que s’abstindrien o no anirien a votar. Ho indica el baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), que ha preguntat per primera vegada específicament pel referèndum. L’estudi es va fer entre els dies 6 i 21 de març de 2017, amb una mostra de 1.500 respostes.

Un 50,3% és partidari que el referèndum es convoqui per més que no ho vulgui l’estat espanyol, i un 23,3% respon que n’és favorable però només si és acordat amb l’estat. Tan sols un 22,7% es declara contrari al referèndum.

És destacable que pràcticament la meitat dels votants de Catalunya Sí que es Pot es declaren partidaris del referèndum sense acord amb l’estat espanyol: un 47,7% dels votants. A més, un 34,1% dels votants de CSQP votaria sí en un referèndum unilateral i un 27,6% que hi votaria en contra. Un 10% dels votants del PSC també votaria sí en el referèndum unilateral.

Concretament, a la pregunta: ‘I sí demà es convoqués un referèndum sobre la independència de Catalunya convocat i organitzat per la Generalitat i sense l’acord del govern espanyol, vostè què votaria?’, els resultats són aquests:

La participació en un referèndum unilateral seria del 73,4%. Aquesta dada s’obté sumant els percentatges dels partidaris a la independència, els contraris, els vots en blanc i els vots nuls. El ‘sí’ seria l’opció guanyadora amb un 58,99% dels vots, mentre que el ‘no’ obtindria un 30,25% dels sufragis. El 8,4% votaria en blanc i el 2,3% votaria nul.

La pregunta que el CEO feia habitualment sobre la independència era: ‘Vol que Catalunya esdevingui un estat independent?’, sense referència específica a cap referèndum. Aquesta vegada també s’hi ha inclòs, i en aquest cas el no ha augmentat una mica la distància respecte del sí: un 48,5% pel no i un 44,3% pel sí.

La majoria independentista al parlament penja d’un fil
D’una altra banda, Junts pel Sí guanyaria les eleccions amb 58-60 escons (entre quatre i dos menys que no pas ara), però la majoria independentista al Parlament, que és de 68 diputats, podria perillar tenint en compte que la CUP també baixaria fins a 8 diputats (en compte dels 10 actuals). Ciutadans es manté en segona posició, amb 20-21 diputats (ara en té 25), seguit de CSQP que n’obtindria 18-19; el PSC fóra quart, amb 15-16, i el PP n’obtindria 13.

Suspens del govern espanyol
El CEO també inclou una pregunta sobre la gestió del govern espanyol durant aquests darrers mesos. Només un 18,7% dels catalans aproven la gestió de l’executiu de Mariano Rajoy, mentre que un 80,4% el suspenen. A més, un 78,6% dels catalans veu poc probable o gens que el govern espanyol acabi oferint un acord acceptable per la majoria parlamentària de Catalunya.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb