La llet materna de dones vaccinades o recuperades de la covid té anticossos

  • Dos estudis sobre l'impacte del coronavirus en la lactància materna han determinat que les mostres no contenien restes del virus, però sí anticossos específics per combatre la covid

VilaWeb
EFE
14.06.2021 - 11:02
Actualització: 14.06.2021 - 11:25

Dos estudis sobre l’impacte de la infecció per coronavirus en la lactància materna han determinat que les mostres no contenien restes del virus però sí anticossos específics per combatre la covid, tant en dones infectades de manera natural com en vaccinades. Els estudis –liderats per l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA), centre del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC), i el Servei de Pediatria de l’Hospital Clínic de València– són els primers d’aquest tipus fets al país i dels primers a escala mundial a comparar els efectes de tres vaccins en la llet materna.

Tots dos treballs són resultat de l’estudi MilkCorona, una iniciativa multidisciplinària liderada per la investigadora del IATA-CSIC María Carmen Collado i la doctora Cecília Martínez Costa, del Servei de Pediatria de l’Hospital Clínic Universitari de València. L’objectiu principal és estudiar l’impacte de la infecció natural per SARS-CoV-2 i de la vaccinació en la llet materna i esbrinar si la resposta immune depèn de la vaccinació, si els nivells d’anticossos davant del virus són comparables als de les dones que van contagiar-se i passar la covid de manera natural, i l’impacte de la vaccinació en aquestes dones.

En el primer estudi es va desenvolupar i va validar el mètode per a detectar el coronavirus en la llet materna amb la col·laboració del grup de la investigadora Gloria Sánchez del IATA-CSIC, que lidera el rastreig del coronavirus en aigües residuals en diversos punts del país. Gràcies a això es va determinar la presència, concentració i persistència d’anticossos específics del coronavirus en la llet materna. La principal conclusió és que no es va detectar l’ARN del virus en cap de les mostres i la majoria va presentar anticossos específics enfront del virus amb una gran variabilitat entre dones. “Aquests resultats sustenten de manera evident la importància de recomanar la lactància materna de manera sistemàtica en tots els casos en els quals la mare tingui poca o nul·la simptomatologia”, ha argumentat la doctora Martínez Costa.

En el segon estudi es va analitzar la presència d’anticossos en 75 dones lactants vaccinades: 30 amb la vaccinació completa de Pfizer, 21 amb pauta completa de Moderna i 24 amb la primera dosi d’AstraZeneca. El treball va mostrar la presència d’anticossos específics (IgA i IgG) en les mostres. A més, els nivells d’anticossos van variar segons el vaccí rebut, així com en funció de l’existència d’una infecció prèvia.

En tots els casos es va produir una resposta a la vaccinació amb un augment d’anticossos enfront de SARS-CoV-2, molt més intens després de la segona dosi. Es van observar diferències entre les mares infectades de manera natural i les vacunades en la major presència d’un tipus o un altre d’anticòs.

A més, algunes de les dones que van ser vaccinades havien passat la covid-19, i, després de la primera dosi del vaccí, la seva llet presentava nivells d’anticossos equivalents a dones sanes amb les dues dosis, la qual cosa concorda amb la informació que suggereix que individus que han passat la malaltia aconsegueixen immunitat mesurada en sang amb una única dosi.

“La lactància materna és una prioritat, i encara necessitem més estudis dirigits a confirmar el potencial paper protector d’aquests anticossos presents en la llet materna enfront de la covid-19 en nens”, ha indicat María Carmen Collado, investigadora del IATA-CSIC.

En la iniciativa MilkCorona participen altres hospitals de les ciutats de València (Hospital Universitari Doctor Peset i Hospital La Fe), Barcelona (Hospital Sant Joan de Deu i l’Hospital Clínic), Granada (Hospital Sant Cecilio) i Saragossa (Hospital Clínic Universitari Ufanós Blesa), així com diverses universitats (Jaume I de Castelló, Barcelona i Granada). A més, compta amb el suport de LactApp, una aplicació mòbil sobre lactància.

Aquest grup multidisciplinari continua treballant per a estudiar l’impacte de les noves variants del coronavirus en els anticossos presents en la llet materna, la seva persistència després de la covid i després de la vacunació, i en l’efecte de la pauta de vaccinació completa d’AstraZeneca.

A més, investiguen els efectes de la infecció per SARS-CoV-2 en la composició de la llet materna, així com el seu efecte en la microbiota, en el sistema immune i el desenvolupament del lactant. La iniciativa acaba de rebre finançament en la convocatòria covid-19 de la Fundació La Marató de TV3.

Tots dos estudis es troben actualment en procés de publicació per part de diferents revistes científiques.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any