La literatura fa un gol a la dictadura coreana

VilaWeb
Francesc Ginabreda
15.06.2017 - 02:00

Estem davant d’un fet històric. Per primera vegada des de la divisió de la península coreana, ara fa 68 anys, un escriptor de Corea del Nord ha aconseguit esquivar la censura per fer sentir la seva veu al món.

Històric per la seva excepcionalitat i valor literari, però també perquè es tracta de la primera crítica sota els règims autoritaris de Kim Il-sung i Kim Jong-il feta des de dins del país. Dissidència, revelació, proesa, escàndol, sensació literària… Edicions del Periscopi publica ara aquesta lectura única, L’acusació: set relats prohibits de l’estat més hermètic del planeta.

Naturalment, l’autor ha hagut de protegir la seva identitat i signa amb pseudònim, Bandi, que vol dir cuca de llum. Ni casual ni gratuït. Segons les poques coses que se’n saben, hauria nascut l’any 1950 i encara resideix al territori que actualment governa Kim Jong-un. Els seus contes van ser transportats clandestinament a Corea del Sud a través de la Xina i s’estan traduint a una quinzena de llengües. Hèctor Bofill i Hye Young Yu han estat els encarregats de fer-ho en català. Moment per evocar el tòpic: la literatura no té fronteres.

L’acusació és un recull d’històries curtes protagonitzades per persones anònimes, que ens expliquen i representen les situacions amb què es troben en la seva vida quotidiana. Encara que sigui una obra de ficció, L’acusació és un llibre clafit de veritats, principalment morals, i tota una declaració d’intencions (començant pel títol) per deixar constància de les opressions reiterades d’una República Popular que és qualsevol cosa menys democràtica. Bandi és l’únic autor que ha estat capaç d’escriure i de burlar la repressió de Corea del Nord sense haver de sortir-ne.

Podeu continuar llegint l’article ací.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any