Volcà La palma

La colada de lava del volcà de l’illa de la Palma (a les Canàries) avança lentament cap a la mar, amb l’alerta per les conseqüències que pugui tenir. Amb el Pla Especial d’Emergències per Risc Volcànic de Canàries (PEVOLCA), s’ha intensificat el dispositiu per l’arribada de la lava a la mar, arran de la possibilitat que hi hagi explosions i emissions de gasos nocius. Ja s’ha establert un perímetre d’exclusió per mar des del sud per la Punta del Pozo fins al nord per la platja de Las Viñas, a més de la paral·lela a la costa a mitja milla nàutica del litoral.

Les imatges més espectaculars de l’avenç sense aturador de la colada de lava a l’illa de la Palma

El comitè científic del PEVOLCA continua recomanant un radi d’exclusió de dos quilòmetres al voltant dels centres d’emissió per minimitzar el risc d’impacte de piroclasts i l’exposició a gasos tòxics. Aquesta és l’evolució probable de la lava fins a la mar:

La colada de lava s’ha anat empassant desenes d’habitatges en el camí cap a mar, i s’han hagut de desallotjar unes 6.000 persones. Aquestes darreres hores el ritme amb què avança s’ha anat alentint i també ha baixat la intensitat dels terratrèmols que l’acompanyen. Vegeu ací l’extensió que ocupa la colada:

A la nit hi ha hagut quatre petits moviments sísmics, causats per l’obertura d’una nova boca eruptiva del volcà. Alguns han pogut ser percebuts per la població. Com que tot just és el començament de l’erupció, l’activitat del volcà no vas pas a la baixa, ans al contrari.

Què fa que un volcà entri en erupció?

El president de la Creu Roja a les Canàries, Antonio Rico, ha definit l’erupció com una veritable catàstrofe i ha avisat de la possibilitat que es deteriori la convivència a l’illa perquè durant un temps incert hi haurà molts veïns afectats, que deixaran enrere bona part de la seva història i de la seva vida. La Creu Roja ha enviat a la Palma vint efectius que s’han afegit a uns altres quinze que ja hi treballaven. Els damnificats s’allotgen en un alberg habilitat en unes antigues instal·lacions militars de Santa Cruz de la Palma.

Vegeu el vídeo en directe que ofereix la Ràdio Televisió Canària:

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.