El periodisme que l'actualitat necessita

Aquest 2020 és un any de canvis arreu del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi, el periodisme compromès és més important que mai i el vostre suport és l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.
Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha resolt que els bancs han de tornar als clients els diners que n’hagin cobrat a través de clàusules abusives als contractes d’hipoteca. Segons la sentència, si es declara abusiva una clàusula que adjudiqui al client les despeses de constitució i cancel·lació de la hipoteca, els jutges dels estats comunitaris han de dictar que els bancs retornin els diners al client. Hi ha una excepció: el tribunal especifica que, només si el dret estatal té disposicions aplicables a aquestes clàusules, el client s’ha de fer càrrec de les despeses.

El tribunal ha assenyalat dues clàusules en concret que podran ser declarades abusives. La primera és la d’obertura dels contractes hipotecaris, que exigeix al client pagar una comissió de l’1% sobre el límit màxim total del préstec. Ara, el TJUE ha obert la porta que els clients puguin fer reclamacions sobre aquesta clàusula. Segons l’associació ASUFIN, vuit milions de clients arreu de l’estat espanyol s’hi podrien acollir. La decisió contradiu el criteri fins ara defensat pel Tribunal Suprem espanyol, que considerava que la clàusula d’obertura quedava fora de la protecció que confereix la directiva europea de consumidors. 

La sentència diu que el fet que una comissió d’obertura estigui inclòs en el cost total del préstec hipotecari no implica que en sigui una prestació essencial i recorda que els jutjats han de ‘controlar el caràcter clar i comprensible de la clàusula’. A més, assenyala que imposar al client les despeses per aquesta comissió ‘pot causar en detriment del consumidor, contràriament a les exigències de la bona fe, un desequilibri important entre els drets i obligacions de les parts que es deriven del contracte’. 

La segona clàusula que es podrà declarar abusiva és la que afecta constitució a les hipoteques, que imposava als clients el pagament de totes les despeses de constitució i cancel·lació de la hipoteca. Aquesta ja es considerava abusiva a l’estat espanyol, però la sentència del TJUE podria ajudar als consumidors a reclamar l’import pagat. En aquest cas, el tribunal europeu defensa que els bancs han de tornar tots els diners referents a aquestes clàusules, exceptuant-ne els casos esmentats. Aquest cas també contradiu el Suprem, que demanava repartir la càrrega de les despenses mencionades en la clàusula entre el consumidor i el banc, i obre l’opció de rebre més diners.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.