La justícia argentina ha admès a tràmit la querella de la família de Gustau Muñoz, qui fou assassinat per la policia espanyola durant la Diada de 1978. La querella és contra l’estat espanyol i l’ha redactat l’advocat del Casal Argentí de Barcelona a Buenos Aires, Alejandro Nato, qui argumenta que l’assassinat és un crim de lesa humanitat i, per tant, no prescriu, i n’acusa les autoritats polítiques espanyoles i els seus autors materials.

A més, s’exigeix que l’Audiència espanyola, que va arxivar el cas, lliuri a l’Argentina tota la documentació sobre el cas i també reclama que es localitzi i s’obligui a declarar a José Luís Varela, el policia que va matar Gustau Muñoz.

La sala 4 de la cambra federal de cassació penal s’ha fet càrrec del cas. La família i l’equip legal resten a l’espera que la jutgessa Dra. Servini de Cubría dictamini ara quins passos s’han de seguir.

El Casal valora la decisió judicial com l’obertura d’una ‘via penal per a jutjar els crims de l’estat espanyol durant l’etapa post-franquista, ja que l’assassinat de Gustau Muñoz reuneix totes les característiques d’un crim de lesa humanitat, i per tant, extraterritorial i imprescriptible.’

D’altra banda, considera que és una victòria del dret internacional que demostra que l’actual estat espanyol i les seves institucions, són una continuïtat legal, jurídica i política de la dictadura franquista.

 

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb