La Guia de vins de Catalunya, un retaule ric i divers

  • S'ha presentat el nou volum 2019, amb 1403 vins tastats de 267 cellers de les dotze denominacions d'origen catalanes

VilaWeb
Montserrat Serra
10.11.2018 - 22:00

El Diccionari català-valencià-balear conté una accepció de la paraula ‘retaule’ que s’ajusta a allò que es va viure aquesta setmana en la presentació de la Guia de vins de Catalunya 2019, elaborada per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo, i l’atorgament dels premis als vins més ben puntuats. La definició diu així: «Retaule: Escena, sia de paisatge, sia de persones, que s’ofereix a la vista o a la consideració.» Perquè el conjunt de vins i cellers premiats en aquesta edició de La Guia té dues virtuts: per una banda, representa pràcticament tot el paisatge vinícola del Principat, on hi són presents gairebé totes les denominacions d’origen. Per altra banda, ens endinsa en molts projectes vinícoles petits, uns emergents, altres consolidats, molts valorats perquè recuperen varietats a punt de desaparèixer, que contenen un ventall de valors i maneres d’entendre la viticultura prou diferents, que arriben fins a l’agricultura biodinàmica. I aquest retaule de persones i paisatges construeix un retrat potent i atractiu del que és avui el món del vi a Catalunya. Ric i divers.

Enguany el vi més ben valorat de tota La Guia és el Picapoll Negre 2015 del celler Heretat Oller del Mas, DO Pla de Bages. Aquest vi també ha estat destacat com el Millor vi negre i el Millor vi de varietat recuperada. Aquest celler el va fundar el 2003 la família Margenat, hereus d’un mas que es remunta al segle X. Tradicionalment havien cultivat la vinya i venien el raïm a altres viticultors, fins que Franc Margenat (36a generació de la família, els agrada dir) va decidir fundar el celler i elaborar el vi propi. Pel que fa a la recuperació del picapoll negre, la història comença amb uns quants ceps vells abandonats que es trobaven a la finca. Els van fer analitzar genèticament i van entendre que aquells ceps havien de ser picapoll negre, perquè genèticament coincidien en un 99% amb el picapoll blanc. Van recuperar aquesta varietat plantant una vinya el 2006. La primera anyada embotellada fou la del 2012. I ho feren com a monovarietal. El picapoll negre és una varietat que dóna poc color i poc grau i és delicada per a treballar en grans volums. Ells ara en fan un vi de 12º i una producció que no arriba a les tres mil ampolles. És el vi de gamma més alta del celler. Aquest 2015 ha fet una criança de dotze mesos en bóta nova i bóta vella.

Durant la presentació de La Guia de vins de Catalunya al Museu marítim de Barcelona, es van atorgar divuit premis (deu dels quals destacaven els millors vins monovarietals de varietats autòctones) que referenciem al final de l’article. Però abans, recollim quatre històries més de paisatges, vins i persones premiades en aquesta edició:

Segurament, el projecte més radical en propòsits i valors que s’ha premiat és el de Joan Rubió, que treballa l’agricultura biodinàmica. La Guia ha destacat el seu Tiques 2017 com el millor Xarel·lo d’enguany. És plaent escoltar Joan Rubió com parla de la vinya, de la importància de la biodiversitat del sòl, i dels processos que segueix per fer els seus vins, de com combat les malures amb infusions, i que tot el procés és manual.  El Tiques 2017, l’ha fet macerar vuit dies amb les pells i sense premsar i després l’ha tingut tres setmanes en àmfora vermella.

Els vins blancs brisats, o sigui, els que fermenten amb la brisa (sigui només amb les pells o amb les pells i la rapa) tendeixen a ser cada vegada més apreciats i se’n troben cada vegada més referències al mercat. En aquesta edició La Guia n’ha premiat uns quants, entre els quals l’Escabeces 2016, Vinyes del Tiet Pere, DO Tarragona, Millors vi rosat (ex aequo amb dos més). Aquest és un projecte de Mercè Salvat i Oriol Pérez de Tudela (Sine Qua Non i Camí de la Font), juntament amb René Barbier i Sara Pérez (Venus la Universal). Tots quatre es van proposar a partir del 2014 salvar les vinyes de cartoixà vermell que s’estaven arrencant al poble de Vilabella, ja que el poc rendiment d’aquesta varietat era penalitzat pels cavistes i molts pagesos de la zona arrencaven les vinyes. Ells cultiven una vinya de seixanta-dos anys i han estat treballant aquesta varietat durant quatre anys per entendre-la i fer-li pujar el grau. Segons explica Oriol Pérez de Tudela, baixant el rendiment a 3500 kg han aconseguit augmentar el grau alcohòlic fins als 12º. De manera que la idea de fons que n’extreu és que ‘no farem grans vins si no fem un equilibri de rendiments’. Una idea de fons que ha de tenir en compte tot el sector.

Una altra història de recuperació és la que hi ha darrere del Millor vi de Sumoll negre, elaborat pel celler Solergibert a la DO Pla de Bages. El sumoll negre 2017 neix d’una vinya de 112 anys de gairebé una hectàrea i de la qual se’n treu un rendiment escàs d’uns mil quilos. Aquesta varietat es cultivava molt en aquest territori, però als anys noranta es va començar a arrencar en favor d’altres varietats, sobretot franceses. Ells també el van arrencar tot. Tanmateix, el 2013, es van quedar aquesta vinya vella, propietat d’un avi de prop d’Artés (en viudet li diuen), de més de noranta anys, que la tenia de feia moltes dècades i que no havia arrencat perquè se’n feia un vi per a consum propi. Ara el celler Solergibert ha recuperat dues vinyes velles més de sumoll, i tot que són petites, el procés de recuperació d’aquesta varietat continua creixent.

La Guia de vins de Catalunya 2019 conté 1403 vins tastats de 267 cellers, de les dotze denominacions d’origen catalanes. I els premiats d’aquesta edició (o sigui, els més ben puntuats) han estat:

  • Premi La Guia 2019 al Millor Vi Negre i Millor Vi de l’edicióPicapoll Negre 2015, Celler Oller del Mas, DO Pla de Bages.
  • Premi La Guia 2019 al Millor Vi Blanc: Ex aequo Metamorphika Sumoll Blanc Brisat 2017, Celler Costador, DO Catalunya i Masia Carreras Blanc 2016, Celler Martí Fabra, DO Empordà.
  • Premi La Guia 2019 Millor Vi Rosat: Ex aequo Escabeces 2016, Vinyes del Tiet Pere, DO Tarragona, Finca Olivardots Rosa d’Àmfora 2017,Vinyes d’Olivardots, DO Empordà, i Dido “La Solució Rosa” 2016, Celler Venus La Universal, DO Montsant.
  • Premi La Guia 2019 al Millor Vi Escumós 2019: Paratge Qualificat Turó d’en Mota 2004, Celler Recaredo, DO Cava.
  • Premi La Guia 2019 Millor Vi DolçAlta Alella 1981 Ismael Manaut, Celler Alta Alella, DO Alella.

 En les categories de premis honorífics, els guanyadors han estat:

  • Premi La Guia 2019 Vi de Patrimoni: La Pell Negre 2017, Celler Lagravera, DO Costers del Segre.
  • Premi La Guia 2019 Vi de Cupatge Històric: Mestres Mas Via Vintage Brut Gran Reserva Mágnum 2000, Caves Mestres, DO Cava.
  • Premi La Guia 2019 Trajectòria: Pere Bonet i Ferrer

 Enguany, com a novetat s’han afegit els premis a millors vins monovarietals de varietats autòctones:

  • Premi La Guia al Millor Carinyena Negra 2019: Vall Llach Mas de la Rosa Vi de Finca 2016, Celler Vall Llach, DOQ Priorat.
  • Premi La Guia al Millor Garnatxa Negra 2019, Ex Aequo: Venus de La Figuera 2014, Celler Venus La Universal, DO Montsant i Vi d’Altura Les Manyes 2015, Terroir al Límit, DOQ Priorat.
  • Premi La Guia al Millor Sumoll Negre 2019: Sumoll de Solergibert 2017, Celler Solergibert, DO Pla de Bages.
  • Premi La Guia al Millor Trepat Negre 2019: La Coma Trepat 2017, Celler Molí dels Capellans, DO Conca de Barberà
  • Premi La Guia al Millor Garnatxa Blanca 2019: Pla de Pey 2016, Vins El Tros, DO Terra Alta.
  • Premi La Guia al Millor Macabeu 2019: Brisat del Coster Macabeu 2017, Celler Mas Foraster, DO Conca de Barberà
  • Premi La Guia al Millor Moscatell 2019: Vinum Verum Muscat 2016, Terroir al Límit, DOQ Priorat.
  • Premi La Guia al Millor Parellada 2019: L’Home Peix 2017, Agrícola de Corbera d’Ebre, DO Terra Alta.
  • Premi La Guia al Millor Picapoll Blanc 2019: Foranell Picapoll 2016, Celler Quim Batlle, DO Alella.
  • Premi La Guia al Millor Xarel·lo Blanc 2019: Tiques 2017, Joan Rubió, vi sense DO.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any