Gramàtica de la llengua catalana
Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica; Joandomènec Ros, president del IEC, i Maria Josep Cuenca, directora del projecte.

La Gramàtica de la llengua catalana (GIEC), en versió simplificada i accessible en línia. Feia temps que s’esperava. L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) l’havia anunciada quan va publicar el nou corpus normatiu, el 2016, i finalment, avui, ha presentat la

 

Pel que fa a les marques bàsiques, s’han reduït a tres:

no és acceptable: l’opció queda exclosa ‘perquè es considera no adequada en els registres formals, sovint perquè és fruit d’influències foranes’. (Un exemple: ‘No és acceptable substituir com més aviat millor per com abans millor ni per quant abans millor.)

s’evita: no s’utilitza en els registres formals i, per tant, ‘en queda exclosa, d’acord amb la tradició normativa’. (Diu la GEIEC: ‘En els registres formals, s’evita la forma ningun/ninguna [que es fa servir en els registres informals en valencià, eivissenc i alguerès] i s’usa la forma general cap.)

és preferible: indica ‘quina opció es considera més adequada en els registres formals entre dues o més possibles’. (Un exemple de la GEIEC: ‘En les combinacions de la i hi, oralment és habitual l’elisió de la -a del femení (L’hi donà), però en els registres formals és preferible mantenir la vocal: La hi donà.)

Més enllà d’aquestes tres marques normatives, la Gramàtica essencial també manté marques descriptives sobre l’ús, la freqüència i la tendència de canvis de registres.

Finalment, la GEIEC també simplifica les etiquetes de registres. Si en la Gramàtica de la llengua catalana apareixen les classificacions ‘formals’, ‘molt formals’, ‘informals’, ‘més formals’, ‘col·loquial’ i ‘parla espontània’, ara s’han reduït a quatre: ‘formal’ o ‘molt formal’ en els casos dels registres formals, i ‘informal’ o ‘parla espontània’, en els casos del registre col·loquial, categoria que desapareix.

Els qui esperaven una gramàtica prescriptiva es trobaran una gramàtica més simplificada i amb indicacions més clares, tot i que manté la voluntat de descriure i recollir usos adequats o inadequats i que, per tant, evita de dir què és normatiu o correcte. Per a casos més concrets en què es faci necessària la prescripció o, si més no, desfer ambigüitats, potser caldrà esperar a la Gramàtica bàsica i d’ús, el text de la qual ja ha estat aprovat pel ple del IEC.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb