La Conselleria d’Ensenyament de la Generalitat ha considerat ‘difícil’ que el decret de menjadors escolars, que ha de substituir el vigent des del 1996, estigui llest abans de finalització d’any, però la seva intenció és que entri en vigor el curs 2018-2019.

En una entrevista d’Europa Press, la consellera d’Ensenyament, Clara Ponsatí, ha afirmat que ara hi ha un esborrany ‘extraordinàriament preliminar’ i que vol parlar amb totes les parts perquè realitzin aportacions.

Aquest primer esborrany ha comptat amb el rebuig de la comunitat educativa que, a través del Marc Unitari de la Comunitat Educativa (Muce), ha reclamat la seva retirada.

‘És un esborrany preliminar, no ens hauria de lligar’, ha afirmat la consellera, que ha dit que vol escoltar la comunitat educativa, a la qual ha demanat que també tingui en compte l’aspecte d’oci de la franja del migdia a les escoles.

Precisament, un dels aspectes que la consellera veu més desfasat del decret vigent és que ‘empaqueta’ en una mateixa activitat l’oci i la restauració, que ha generat una indústria que també ha de tenir-se en compte a l’hora de confeccionar el decret.

Ha afirmat que existeixen moltes dimensions en les quals s’ha d’avançar a l’hora de dissenyar la normativa, i ha remarcat que quan es va fer l’anterior no era tan habitual quedar-se a menjar a l’escola, els centres d’alta complexitat eren diferents i no havia arribat encara l’onada migratòria.

La consellera ha dit que no està preocupada per com es gestiona el servei en l’actualitat, i ha remarcat que a Catalunya existeix molta diversitat i molta casuística que s’ha d’estudiar detingudament.

Gestió de les Ampa
L’Associació Catalana d’Empreses del Lleure, Educació i Cultura (Acellec) va demanar recentment que el decret prevegi ‘explícitament’ una regulació específica perquè les associacions de pares (Ampa) puguin contractar el servei, un aspecte que també sol·licita el Muce.

Davant aquesta situació, la consellera ha remarcat que s’ha d’estudiar el tema en profunditat, i ha recordat que en l’actualitat algunes Ampa ja gestionen el servei de menjador escolar.

Una altra qüestió que Ponsatí també vol que estigui present en la normativa de decrets escolars és avançar en la reforma horària, obrint les possibilitats a les escoles però sense imposar gens.

Decret d’avaluació de professors
Un decret la preparació del qual va ser anunciada per la seva predecessora en el càrrec, Meritxell Ruiz, és el d’avaluació del professorat, que, segons la Conselleria ‘està aparcat per entrar’ en ell.

Ponsatí ha dit que el tema de l’avaluació dels docents és imprescindible, però que va ‘extraordinàriament lligat’ a la funció pública i els passos per constituir un estat independent.

‘Quins passos podem donar per avaluar dins de la cotilla del sistema actual de contractació? És un tema on les possibilitats que s’obren amb un estat independent són grans’, ha dit Ponsatí, per qui tot decret evaluatiu requereix de consens amb la comunitat educativa.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]