ACN València .-La Generalitat Valenciana ha atorgat aquest diumenge l’Alta distinció al pintor valencià Joan Genovés, autor, entre altres, de ‘L’abraçada’ (en memòria dels advocats laboralistes morts en un atemptat feixista l’any 1979). Al costat de Genovés, ha estat distingida amb l’Alta distinció del govern valencià la mestra Alejandra Soler, que amb 103 anys passa per una de les primeres atletes i de les primeres dones amb estudis universitaris. Les condecoracions han estat imposades pel president Ximo Puig en el marc de l’acte institucional del 9 d’octubre, diada en què els valencians commemoren l’entrada de Jaume I. La Generalitat Valenciana ha concedit una vintena de distincions als mèrits cultural, esportiu i científic, i ha creat la distinció al Mèrit Empresarial i Social i per Accions a favor de la Igualtat i per a una Societat Inclusiva. El Consell ha concedit la Distinció d’Ambaixador a Josep Almudéver, un dels últims brigadistes internacionals vius, i de les Lletres Valencianes a l’escriptor Joan Francesc Mira.

El Consell ha concedit l’Alta Distinció de la Generalitat, que cada any atorga amb motiu de la celebració del Dia del País Valencià, el 9 d ‘octubre, al pintor Joan Genovés ja la que va ser una de les primeres atletes valencianes, Alejandra Soler. Així mateix, el govern valencià, ha atorgat la Distinció de la Generalitat a la catedràtica de la UNED, Celia Amorós; a Patricia Campos, primera dona pilot de reactor a Espanya; i a la Unió Nacional d’Entitats Festeres de Moros i Cristians. La Distinció al Mèrit Cultural ha recaigut en aquesta ocasió en el pintor Manuel Boix, l’artista Carmen Calvo, la catedràtica en arqueologia Carmen Aranegui i el Teatre Olympia.Així mateix, la Generalitat Valenciana ha concedit la distinció al mèrit científic a l’investigador Francisco Mójica i al catedràtic d’Economia Andrés Pedreño. Pel que fa al mèrit esportiu, les distincions han recaigut en Orlando Ortega, plata en 110 m tanques a Rio 2016; Kim López, or en pes en els Jocs Paralímpics Riu 2016; Ait Khamouch, plata en marató en els Jocs Paralímpics Riu 2016; Ariadna Edo, bronze en 400 m lliure en els Paralímpics Riu 2016; Sara Marín, nou vegades campiona d’Espanya de discapacitats psíquics; Mercedes Peris, campiona d’Europa 2012 en 50 m esquena; Álvaro López, jugador internacional de Pilota Valenciana; i el Club Esportiu Herca pel seu 50 aniversari.El Consell ha aprovat, a més, la creació de dues noves distincions: al Mèrit Empresarial i Social i per Accions a favor de la Igualtat i per a una Societat Inclusiva. Les primeres Distincions al Mèrit Empresarial i Social han correspost a l’empresa Xocolates Valor, la directiva de l’empresa Boluda Corporació Marítima, Charo Coll, i als sindicalistes Antonio Montalbán, de CCOO, i Rafael Recuenco, d’UGT.La Distinció al Mèrit per Accions a favor de la Igualtat i per una Societat Inclusiva s’ha concedit, en la seva primera convocatòria, al Col•lectiu Lambda, ia José Antonio Bargues, impulsor de l’Associació Domus Pacis-Casal de la Pau.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb