ACN València .-La Generalitat Valenciana recorrerà al Tribunal Constitucional si el govern espanyol impedeix aplicar als empleats i empleades públiques valencians millores com la jornada laboral de 35 hores setmanals, pactades amb els sindicats. Així ho ha anunciat la consellera de Justícia Gabriela Bravo advertint que el ministeri d’Hisenda vol incloure en els pressupostos generals de l’Estat per a 2018 una clàusula que ho impediria en el cas d’aquelles comunitats que, com la valenciana, incompleixen les regles de despesa, deute i dèficit que preveu la Llei Orgànica 2/2012, de 27 d’abril, d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera. Bravo ha traslladat aquesta posició a la secretària d’Estat de Funció Pública, Elena Collado Martínez, durant la reunió que totes dues han mantingut al ministeri d’Hisenda.

Segons que ha informat el govern valencià, aquesta clàusula que impulsa el govern espanyol limitaria també la taxa de reposició de vacants de funcionaris a aplicar en l’administració de la Generalitat Valenciana.La consellera Bravo ha traslladat a la secretària d’Estat el seu rebuig a la pretensió governamental que impedirà que el País Valencià apliqui dues de les tres millores pactades en l’acord assolit amb els sindicats, que inclouen l’augment del salari dels treballadors públics, la jornada laboral de 35 hores setmanals i que la taxa de reposició torni a ser del 100% de les baixes per jubilació.La Generalitat Valenciana ha advertit que el ministeri d’Hisenda pretén que els pressupostos generals de l’Estat impossibilitin que aquelles autonomies que no hagin complert amb la regla de despesa, deute i dèficit no puguin aplicar la jornada de 35 hores ni oferir places d’ocupació pública suficients per cobrir les jubilacions. Bravo ha assegurat que “portarem al Tribunal Constitucional el projecte de llei de Pressupostos si, un cop més, el govern central castiga la Comunitat Valenciana amb un efecte col·lateral de l’infrafinançament, perquè no podem complir amb l’objectiu del dèficit si no tenim els recursos necessaris per a això “.La consellera ha assegurat que la Generalitat Valenciana no té un problema de despesa “sinó d’ingressos, a causa d’un sistema de finançament injust que escamoteja als valencians el que els correspon per població i activitat econòmica, tant en transferències corrents com en inversions”. “És lamentable que el govern central estigui instrumentalitzant el control del dèficit en perjudici d’algunes autonomies”, ha afegit.La pretensió governamental, segons la consellera, situa els funcionaris i funcionàries valencians en una situació de “manifesta desigualtat” pel fet de treballar al País Valencià enfront de la resta de funcionaris de l’Estat i d’altres autonomies. La qual cosa es tradueix, ha apuntat Bravo, “en una desigualtat que els perjudica per dur a terme jornades laborals compatibles amb la plena conciliació familiar”.Pel que fa a reducció de les taxes de reposició de les vacants, Gabriela Bravo ha recordat que aquesta mesura frenarà la necessària regeneració d’una administració pública. La plantilla de funcionaris i funcionàries públics valencians pateix d’elevades taxes d’envelliment, amb més del 60% del personal amb 50 més anys, i el 36% de la plantilla en situació de precarietat laboral, “el que ens impediria impulsar polítiques públiques que necessita la ciutadania”, ha denunciat la consellera.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]