La Generalitat, amb permís del conseller de Cultura de facto –el ministre espanyol Íñigo Méndez de Vigo–, podrà presentar avui davant el Tribunal Suprem dos recursos per a recuperar els béns de Sixena, un de cassació i un altre d’extraordinari. Fonts del Museu de Lleida expliquen a VilaWeb que és segur que el recurs de cassació prosperarà, però creuen que hauran d’esperar que hi hagi sentència, entre tres i quatre anys. ‘És el termini que solen tenir les causes al Suprem’, expliquen.

Méndez de Vigo diu que autoritza la presentació d’aquests recursos, ‘per respecte a les garanties i drets processals que estableix’ el sistema jurídic espanyol. Així mateix, el moviment de Méndez de Vigo vol evitar que la Generalitat pugui recórrer al Tribunal Constitucional al·legant indefensió.

El ministre ja va dir dies enrere: ‘És una controvèrsia entre dues comunitats autònomes molt estimades que podia haver-se resolt amistosament. S’ha resolt jurídicament i s’ha complert la sentència, però si els serveis jurídics de la Generalitat estimen que és necessari un recurs en cassació, ho autoritzaré i al final serà el Suprem que decidirà.’ El recurs de cassació serà per a demanar l’anul·lació de la sentència judicial; l’altre recurs, extraordinari, serà presentat per infracció processal.

La Generalitat ja en va presentar un el 7 de desembre, arran de la providència del magistrat del jutjat número 1 d’Osca, que va fixar el dilluns dia 11 com a termini màxim perquè el Museu de Lleida lliurés al monestir de Sixena les 44 peces d’art. Més tard, la Generalitat en va presentar un altre respecte de la decisió del jutge sobre la possible utilització de la força, una interposició que, segons Méndez de Vigo, es va fer sense el seu consentiment i que no tenia sentit, perquè el trasllat ja s’havia acomplert.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]