El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, per mitjà de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, ha presentat una demanda de protecció del dret a la intimitat i la pròpia imatge davant la Fiscalia de Menors, arran de la difusió d’imatges de víctimes menors d’edat dels atemptats de Barcelona i Cambrils.

En un comunicat, el departament recorda que l’ús d’imatges d’infants que han viscut experiències traumàtiques és ‘expressament prohibit per la legislació de protecció de la infància i l’adolescència’, ja que afecta el dret dels menors a la dignitat i la privacitat. En el text, s’assegura que ‘s’ha de preservar els infants i els adolescents de la difusió de llurs dades personals, de la difusió d’imatges que atempten contra llur dignitat i de l’explotació econòmica de llur imatge.’ I estableix que els poders públics ‘han de vetllar, amb un interès especial, pel dret a la intimitat i a l’honor dels infants i adolescents, especialment dels que han estat objecte d’agressions sexuals, maltractaments o qualsevol altra experiència traumàtica’.

El dret a la dignitat i la privacitat és garantit per l’article 16 de la Convenció de la Nacions Unides sobre els drets de l’infant, el qual disposa que cap infant no pot ser subjecte d’interferències arbitràries o il·legals en la seva vida privada, la seva família, domicili o correspondència, ni d’atacs il·legals al seu honor i reputació. També remarca que l’infant té dret de tenir protecció legal contra aquestes interferències o atacs.

Juntament amb el text de la demanda, el departament ha fet arribar a la fiscalia un clip amb les imatges analitzades pels Serveis Jurídics de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA).

El departament també ha fet arribar la demanda al Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) i al Col·legi Oficial de Periodistes de Catalunya.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]