El periodisme que l'actualitat necessita

Aquest 2020 és un any de canvis arreu del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi, el periodisme compromès és més important que mai i el vostre suport és l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.
Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.

Barcelona (ACN).- La Generalitat ha obert una Oficina Exterior de Comerç i d’Inversions a Tel Aviv (Israel) per intensificar la internacionalització de les empreses catalanes. L’any passat es va començar a treballar sobre el terreny amb l’obertura d’una antena tecnològica, que ara dependrà d’aquesta oficina amb l’objectiu de consolidar la presència empresarial de Catalunya a Israel. El Govern compta amb 35 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions a tot el món, que ofereixen cobertura comercial a més de 90 mercats. La consellera delegada d’ACCIÓ, Núria Betriu, ha destacat que “Israel és una de les potències internacionals en els camps de la innovació i l’emprenedoria, amb una elevada despesa privada en recerca”.

Segons un comunicat del Departament d’Empresa i Ocupació, la delegació identificarà oportunitats d’innovació al país que encaixin amb projectes d’empreses catalanes, organitzarà missions empresarials i fomentarà la mobilitat d’investigadors catalans en centres tecnològics i de recerca israelians. A més, treballarà conjuntament amb MATIMOP, l’agència israeliana per la recerca i el desenvolupament.

La consellera delegada d’ACCIÓ, Núria Betriu, ha assegurat que acompanyar les empreses i centres tecnològics catalans a Israel és vital per posicionar la tecnologia catalana al món. “Tenim l’oportunitat de compartir experiències amb un país que ha sabut transformar les seves limitacions en oportunitats, desenvolupant algunes de les tecnologies més avançades del món en els camps de l’aigua, l’agricultura i l’energia, i que s’està posicionant en sectors com la ciberseguretat, l’internet de les coses, la tecnologia financera, les dades massives, i les tecnologies de l’automòbil”, ha explicat. De fet,

Israel es considera un dels centres tecnològics de referència internacional, amb uns dels índexs de patents per càpita més elevats del món i una cultura basada en el coneixement: s’estima que de cada 1.000 treballadors, 135 són enginyers, científics i doctorats, una de les ràtios més altes del món.

Segons el departament d’Empresa i Ocupació, el fet de comptar amb una delegació pròpia a Israel permet posicionar millor l’empresa catalana i generar noves sinergies que es tradueixin en oportunitats de negoci. Així, la delegació ajudarà les empreses catalanes a exportar els seus productes o serveis i a establir-se físicament al país. L’any passat les exportacions catalanes a Israel van arribar als 393 milions d’euros, un 14,1% més que el 2013. Els sectors que van liderar les vendes van ser el químic, l’automoció, el metal·lúrgic i el material elèctric. Igualment, la delegació també treballarà per atreure inversió estrangera a Catalunya, ja sigui d’empreses que volen establir-se al nostre país com de fons de capital risc interessats a invertir en projectes catalans.

Catalunya i Israel tenen característiques similars, com l’extensió geogràfica, la població, el PIB per habitant o el nombre d’universitats. A més, Betriu ha subratllat que “ambdós països som responsables de l’1% de les publicacions científiques del món, entre 2008 i 2012 vam publicar el mateix nombre d’articles a les revistes de prestigi Nature i Science i tenim una xifra similar en atracció de fons competitius provinents de la Unió Europea per a projectes d’innovació d’empreses”.

Israel és un dels països prioritaris per la Generalitat per impulsar projectes de cooperació tecnològica internacional. En aquesta direcció, en el marc del Programa d’Innovació Internacional d’ACCIÓ, ja hi ha obertes línies d’ajudes per projectes en aquest país, així com a Alemanya i Xile.

El mes de maig ACCIÓ va organitzar una missió de set empreses catalanes a Israel per participar a la TAU Innovation Day de Tel Aviv, una fira considerada de referència a nivell internacional en el camp de l’emprenedoria i la innovació. Les companyies es van reunir amb start-ups israelianes com PlayBuzz, SimilarWeb o Wibki i van trobar-se amb fons de capital risc. Igualment, la Generalitat també va acompanyar a principis d’any cinc empreses catalanes a la fira Agritech de Tel Aviv, un dels esdeveniments més importats d’àmbit mundial en el camp de les tecnologies agrícoles.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.