La Generalitat i les ONG recorreran la part de la sentència del cas Cooperació que absol Blasco

  • La sentència absol l'ex-conseller Rafael Blasco, Augusto César Tauroni i Marc Llinares dels delictes d'associació il·lícita, organització i grup criminal, i els aplica atenuants

VilaWeb
EFE
16.11.2020 - 15:38
Actualització: 26.01.2021 - 13:34

Els advocats de la Generalitat i la Coordinadora Valenciana d’ONG recorreran davant del Tribunal Suprem espanyol la sentència de les peces 2 i 3 de l’anomenat cas Cooperació en què va ser condemnat, entre més, l’ex-conseller Rafael Blasco per desviament de fons públics que havien d’anar destinats a cooperació internacional.

La Generalitat recorda que la part dispositiva d’aquesta sentència absolia l’ex-conseller Blasco, Augusto César Tauroni i Marc Llinares dels delictes d’associació il·lícita, organització i grup criminal, a més d’aplicar a Tauroni i Blasco l’atenuant de reparació del mal a les seves condemnes pels delictes, entre més, de malversació continuada de cabals públics i falsedat en document públic.

L’Advocacia de la Generalitat exposa en el seu recurs que, tal com reconeixen els fets provats en la sentència, Blasco, Tauroni i Llinares convenien i coneixien les irregularitats sobre l’execució dels projectes de cooperació i el desviament de fons de les subvencions, “la qual cosa posa de manifest que actuaven com a organització o grup criminal”.

A banda, el recurs concreta que “les accions conjuntes i convingudes entre els condemnats van confluir de manera clara en el desviament dels diners, el destí dels quals hauria d’haver estat subvencionar les accions de cooperació i no pas el seu benefici propi”. Així mateix, la sentència aplica a Blasco i Tauroni l’atenuant de reparació parcial del mal perquè havien començat a rescabalar la Generalitat dels fons malversats.

Els advocats de la Generalitat discrepen en el seu recurs de l’aplicació d’aquest atenuant “atès que en cap moment no s’ha quantificat el mal causat realment a l’erari públic per part dels condemnats”. En aquest sentit, sol·licita que sigui l’òrgan penal que quantifiqui la responsabilitat civil perquè, diu, si no hi ha constància de quin és el dany sobre els fons públics no es pot calcular en quina mesura el mal ha estat reparat. La sentència de l’Audiència Provincial pretenia que fos el Tribunal de Comptes i no pas el mateix òrgan penal el que fes la citada quantificació.

La consellera actual de Cooperació, Rosa Pérez Garijo ha afirmat que continuarà treballant “perquè els autors d’aquests delictes tornin a les arques públiques fins a l’últim euro que van robar dels diners dels contribuents, uns fons dirigits a les persones més desfavorides a través de projectes de cooperació internacional en països empobrits”. Pérez Garijo ha reiterat la seva voluntat que “els culpables d’aquest espoli estiguin a la presó tots els dies que els corresponen i ni un menys”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any