La Generalitat ha imposat 111 sancions a Endesa i Gas Natural en 22 mesos

S'ha recaptat més d'1.600.000 euros, que s'han de destinar a pal·liar la pobresa energètica

VilaWeb
Redacció
01.06.2017 - 20:01
Actualització: 01.06.2017 - 21:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

D’ençà que el Parlament de Catalunya va aprovar la llei 24/2015 per a combatre la pobresa energètica, la Generalitat ha imposat 111 sancions a empreses energètiques. Totes les acumulen Endesa i Gas Natural. La més quantiosa es va saber ahir: Gas Natural haurà de pagar 500.000 euros arran de la mort d’una dona de vuitanta-un any de Reus el novembre passat. Fins ara no s’havia imposat mai cap multa d’aquesta quantitat, tipificada de molt greu. El motiu, segons fonts del Departament d’Empresa i Coneixement, és haver creat alarma social i haver afectat una persona de la tercera edat, un col·lectiu protegit pel codi de consum de Catalunya.

Fins ara, en els vint-i-dos mesos de vigència de la llei, el govern ha imposat 111 sancions econòmiques i ha ingressat més d’1.600.000 euros –les tres sancions de l’últim més, exceptuant la d’ahir, encara s’han de quantificar. La majoria, més d’un centenar, són multes greus perquè l’empresa en qüestió ha limitat els drets de la persona afectada i ha fet talls energètics infringint la llei. Aquestes sancions tenen un cost de 10.001 euros.

Segons l’article 6 de la llei 24/2015, quan l’empresa subministradora ha de fer un tall de subministrament perquè no li han pagat el servei, ha de sol·licitar prèviament un informe als serveis socials municipals per a determinar si la persona o la unitat familiar es troba en risc d’exclusió residencial. En molts casos, doncs, l’empresa no demana cap informe abans de fer el tall, tal com va passar amb el cas de la dona de Reus, o bé no informa els afectats dels impagaments acumulats. Incomplir aquestes dues obligacions és incomplir la llei de pobresa energètica.

A banda aquestes sancions, també n’hi ha hagudes tres per incompliment de la normativa dels preus: dues de 16.000 euros i una de 25.000.

Endesa, la més expedientada
Els 111 expedients se’ls reparteixen entre Endesa i Gas Natural, constituïdes cada una en dues empreses diferents segons si operen al mercat lliure o al mercat regulat. Endesa és l’empresa que més n’acumula: 86 expedients que superen els 800.000 euros de multes, tal com va avançar Catalunya Plural.

Gas Natural no ha infringit tant la llei. Li han obert una vintena d’expedients, amb més de 700.000 euros de multa. Aquesta diferència en la mitjana del cost de cada expedient entre totes dues companyies és deguda al cost de la sanció a Gas Natural que es va saber, de mig milió d’euros.

Un avís
L’Aliança Contra la Pobresa Energètica espera que aquesta multa sigui un avís per a les empreses, i que entenguin que incomplir la llei 24/2015 de pobresa energètica té conseqüències. Ho va dir ahir la portaveu de l’entitat, Maria Campuzano, que també va voler subratllar que la multa no s’hauria posat si no hagués estat per la pressió al carrer. Per Campuzano la sanció demostra que la llei funciona i que pot evitar morts.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes