El periodisme que l'actualitat necessita

Aquest 2020 és un any de canvis arreu del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi, el periodisme compromès és més important que mai i el vostre suport és l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.
Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.

ACN Barcelona.-Un informe de la Fundació Pere Tarrés ha alertat que el 66% dels infants en situació vulnerable dels 139 que ha observat presenten afeccions bucodentals que requereixen tractament mèdic. La Fundació conclou que aquest patró es pot repetir en tot el col·lectiu amb risc d’exclusió social. L’estudi posa de relleu que les famílies amb dificultats socioeconòmiques no poden assumir els costos dels tractaments, que repercuteixen en la salut i en el benestar social i emocional dels infants. A banda, tenen un problema de desinformació. “Part de la població no és conscient que els menors de 15 anys tenen coberts tractaments bucodentals a les dents definitives ja que creu erròniament que els sistema públic de salut només cobreix les extraccions dentals”, ha explicat Fernando Prat, coordinador de campanyes socials de la Fundació Pere Tarrés.

Els responsables de l’estudi indiquen que la càries és la malaltia crònica més estesa al món i que impacta de manera especial en els grups de població més joves i en aquells amb més dificultats econòmiques. A Catalunya, un 50% de la població infantil té càries, segons dades de la Generalitat.Davant d’aquesta realitat, la Fundació Pere Tarrés va decidir fer un estudi a tres dels centres que coordina -la Fundació Mans a les Mans, la Fundació Social del Raval i el Centre Socioeducatiu Poble-sec- amb la col·laboració d’un equip d’odontòlegs d’ADE.Els centres atenen infants d’entre 3 i 12 anys en situació de vulnerabilitat socioeconòmica als barris de la Marina del Port, del Raval i del Poble-sec de Barcelona. Els tres barris tenen un índex de renda familiar per sota la mitjana de la ciutat i un atur registrat de 2 a 3 punts superiors a la mitjana de Barcelona.La diagnosi realitzada a 139 infants conclou que el 66% presenten afeccions que requereixen tractament (càries, endodòncies i altres afeccions) i que els infants amb càries tenen afectades una mitjana de 3,8 dents. A més, el pilot va constatar que els infants que no es raspallen les dents tenen càries en un 100% dels casos i que un 65,2% dels infants no ha fet mai una visita al dentista.El cost mitjà del tractament seria d’uns 82 euros per infant, inassumible per a moltes de les famílies, per la qual cosa les afeccions dels infants, subratlla la Fundació Pere Tarrés, no quedaran resoltes. Fernando Prat alerta, a banda, que en la majoria dels casos, si les afeccions no es tracten a temps poden acabar tenint un impacte també “en l’àmbit social i emocional”.En aquest sentit, Albert Riu, secretari tècnic de la Xarxa de Centres Socioeducatius de la Fundació Pere Tarrés, ha explicat que la mala salut bucodental esdevé “un element més” d’exclusió social per als infants que la pateixen ja que a més de comprometre la seva salut, “els fa sentir diferents”.Finalment, Prat ha posat de relleu que la cobertura que ofereix el sistema de salut públic -visites a l’odontòleg, extracció o obturació de dents amb afeccions i altres tractaments en dents permanents- “esdevé insuficient i crea una situació de greuge” en una població que requereix polítiques d’inclusió, com és el col·lectiu d’infància socialment vulnerable que atén la Fundació Pere Tarrés.A banda, hi ha un problema de desinformació. “Part de la població no és conscient que els menors de 15 anys tenen coberts tractaments bucodentals a les dents definitives ja que creu erròniament que els sistema públic de salut només cobreix les extraccions”, ha explicat.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.