La Fiscalia de l’Audiència espanyola s’ha mostrat contrària a l’excarceració del periodista i escriptor turco-suec Hamza Yalçin, que es troba en presó provisional a Brians I. La fiscalia ho justifica per la manca d’arrelament a l’estat del periodista.

El fiscal del cas Pedro Rubira ho ha exposat així en l’informe en què respon al recurs d’apel·lació de la seva defensa que va sol·licitar la llibertat provisional per a Yalçin. Les autoritats turques van emetre una ordre internacional de detenció per un delicte relacionat amb el terrorisme, fet que en va provocar la detenció quan Yalçin va arribar a l’aeroport de Barcelona, el passat 3 d’agost.

El ministeri públic, que ja es va pronunciar a favor del seu ingrés a la presó, recomana que continuï al centre penitenciari de Brians I (a Sant Esteve Sesrovires, Barcelona) davant la falta d’arrelament a l’estat, país on es trobava fent escala per volar a Londres. Així doncs, la fiscalia espanyola no contempla l’opció de deixar-lo en llibertat. Fonts del ministre asseguren que Suècia no hauria reclamat a l’escriptor amb doble nacionalitat.

Turquia encara no ha formalitzat la petició d’extradició encara que se li van donar 40 dies -fins a l’11 de setembre. Quan ho faci, es podrà prorrogar la mesura de presó per altres 40 dies, però si no compleix el termini previst, el jutge haurà de deixar Yalçin en llibertat.

L’escriptor i periodista està acusat pel Govern turc d’insultar el president del país i de participar en un complot terrorista. La Federació Internacional i Europea de Periodistes (FIP i EFJ), juntament amb les seves afiliades a Espanya i Suècia, i el batlle en funcions de Barcelona, Jaume Asens, o el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, són alguns dels col·lectius que s’han pronunciat a favor del seu alliberament.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]