La Fiscalia General de l’Estat no ha tardat ni vint-i-quatre hores a advertir Junts per Catalunya i Carles Puigdemont, que el president no pot recórrer al dret de la inviolabilitat parlamenària per a poder tornar a Catalunya sense el risc de ser detingut.

En un comunicat publicat avui, la fiscalia diu que aquest dret no significa que no es pugui ordenar l’ingrés a presó per ordre judicial, sinó que es refereix ‘exclusivament’ a una detenció policíaca: ‘La protecció dels parlamentaris no comporta cap immunitat jurisdiccional’.

El text assenyala directament Puigdemont i diu que el fet d’haver ‘fugit’, posa de manifest que persisteix en el seu ‘pla delictiu’. I recorda que el Suprem ja ha empresonat altres diputats que tenien els mateixos drets de Puigdemont. ‘Per aquest motiu, cal tenir en compte que per la present investigació judicial dels diputats autonòmics no és necessari el suplicatori’.

Per acabar, l’adverteix que la legislació no permet la reiteració delictiva: ‘És inadmissible una interpretació del privilegi de la immunitat parlamentària que deriva en impunitat’.

Ahir mateix Artadi reconeixia que Junts per Catalunya estava estudiant jurídicament el concepte de la immunitat, però reconeixia que de moment no hi havia cap contacte amb la Fiscalia. Artadi va defensar que la immunitat que tenen els diputats fa que només puguin ser detinguts en cas d’estar cometent en aquell precís instant una activitat criminal.

 

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]