La figura de Ramon Llull vista per Jaume Cabré, Francesc Cassú i Xavier Albertí es converteix en una òpera

  • El festival Temporada Alta i la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya estrenen 'Llull'

VilaWeb
Redacció
22.11.2018 - 17:00

La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya estrenarà a l’Auditori de Girona Llull, una òpera contemporània centrada en la darrera etapa del filòsof i pensador universal Ramon Llull. L’escriptor Jaume Cabré i el director de la cobla la Principal de la Bisbal, Francesc Cassú, són els autors del llibret i la partitura, respectivament, i Xavier Albertí és el director d’escena. El mateix dia de l’estrena, que forma part de la programació del festival Temporada Alta, es posarà a la venda el disc de l’òpera.

El projecte es va començar a gestar l’any 2010, quan Jaume Cabré escrivia Jo confesso. Va ser ell mateix qui va proposar a Francesc Cassú de centrar-se en la figura de Ramon Llull com a referent i gran ambaixador de la cultura catalana. L’obra inclou alguns fragments de l’obra del pensador i se centra en la darrera etapa de la seva vida. L’única part de la història que s’han inventat és la relació que va tenir amb la seva filla Magdalena, a qui va abandonar, juntament amb la seva dona i l’altre fill, quan tenia trenta anys per emprendre els seus ambiciosos projectes, centrats sobretot en la conversió d’infidels.

L’òpera arrenca amb un Llull –interpretat per Roger Padullés– vell i malalt a Gènova. Rep la visita del dominic Nicolau Eimeric que li comunica que Jerusalem ha estat alliberat de l’islam pels cavallers del Temple. El protagonista també rep una carta de la filla Magdalena per avisar-lo de la mort de la mare i que trenca tota relació amb ell perquè mai els ha fet de pare. Durant les dotze escenes, Llull explicarà les aventures i desventures a Jerusalem, on provaran de matar-lo, el tancaran a la presó i també es retrobarà amb la seva filla. La durada és d’una hora i quart i inclou un pròleg i dos actes.

Sobre la posada en escena d’Albertí, no és la convencional d’una òpera sinó que han volgut fer un semi-muntatge amb actors vestits amb roba de carrer. Una manera d’ensenyar als espectadors que la història que s’explica apel·la l’actualitat perquè, tal com apunta el director, ‘Llull som tots i és el nostre contemporani’. Del muntatge, també destaquen els cinc mil llibres acumulats amb forma de mur on els actors s’asseuen. Albertí també avança que el Teatre Nacional de Catalunya programarà una funció de l’òpera de cara a la temporada 2020-2021.

Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu a Què podem fer aquest cap de setmana: deu propostes

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any